fbpx Тенденции в логистиката на бързообортни стоки | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Тенденции в логистиката на бързообортни стоки

Тенденции в логистиката на бързообортни стоки

Пазарният дял на пресни и замразени хранителни продукти расте през последните години, бе коментирано на конференция за перспективите в търговията с бързооборотни стоки у нас. Заетият потребител все повече посяга към щандовете със замразени храни, за да спести време.
Тенденцията към увеличаване на потреблението на замразени храни води до увеличаване на търсеното на складови площи, както и на услугите за управлението им в посока централизирана логистика за доставките на хранителни стоки. Модерната търговия в България заема само 30% от пазара, но в Източна Европа постепенно делът й се увеличава заради навлизането на все повече чужди търговски вериги, особено от типа дискаунтър. Това налага метода на доставка до магазините чрез един централен склад и чрез логистични оператори.
Предимства за снабдителите са оптимизация на товаро-разтоварителните работи и съхранението, акцент върху продукта, а не върху доставката, намалени разходи за събиране на поръчките, стабилна прогноза за търсенето. Основните причини компаниите да избират трета страна за тези услуги са възможността от фокус върху основната си дейност, спестяване на финансов ресурс и в същото време съсредоточаване върху предложения за по-добри стандарти в услугата към клиентите си. Аутсорсингът на логистични дейности и операции може да донесе спестявания от средно 20%.
Тенденцията в сферата е постоянен стремеж към оптимизация спрямо три основни фактора. Първият е елиминиране на необходимостта от посредници в среда на нарастваща конкуренция между веригите магазини, което сваля маржовете за всички участници по веригата на снабдяването и е добре за крайния потребител. Вторият фактор е усложняването на логистиката – все по-малки формати, по-динамични обеми, повече изисквания за гъвкавост и т.н. Същевременно има по-строги изисквания от страна на органите за безопасност на храните.