fbpx 190 кандидатстват за 23 свободни позиции за търговски представители на България по света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

190 кандидатстват за 23 свободни позиции за търговски представители на България по света

„Разкриването на нови алтернативни пазари през следващата година ще създаде възможност да се диверсифицира експортът от България и да не се усетят негативните икономически аспекти, които наблюдаваме в момента в Западна Европа. Това каза министърът на икономиката и индустрията на годишните награди на службите по търговско-икономически въпроси „СТИВ”- 2023. По неговите думи експортът на България към ключови за страната партньори, основно от Централна и Западна Европа, се забавя и водеща причина за това е рецесията, която се наблюдава в част от тези държави.

Министър Богданов обяви, че са получени повече от 190 заявления за участие в процедурите за обявените 23 свободни позиции за търговски представители на България в 21 държави по света. „Щастлив съм, че и наши сънародници от чужбина кандидатстват за тези позиции. Целта е да мобилизираме българската диаспора и определени представители, които искат да подпомогнат икономическото развитие на България“, каза той.

Министър Богданов подчерта, че  въпреки рецесията в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с около 2% и се очаква този положителен тренд да се запази и през следващата година. „По данни на БНБ за първите девет месеца на тази година преките чуждестранни инвестиции в България са достигнали над 3,1 млрд. евро“, обяви той. Увеличението е с над 1 млрд. евро или близо 50% повече, спрямо същия период на миналата година, което бележи най-високия ръст за последните 15 години.

Министър Богданов се обърна към представителите на службите по търговско-икономически въпроси с призив за връщане на доверието в институциите у нас. „Наша задача е да подпомагаме българския бизнес, така че да бъде по- успешен у нас и по света“, каза още Богданов. По неговите думи институциите, неправителствените организации и бизнеса трябва да си сътрудничат за постигането на максимално добри резултати.

Влизането на България в Шенгенското пространство и еврозоната министър Богданов определи като непрестанен процес, който има за цел да ребрандира България като място, в което компаниите не търсят евтина работна ръка, а като място, в което те могат да разработват иновации и да работят ефективно.

Тазгодишното награждаване на службите по търговско-икономически въпроси бе проведено виртуално. Събитието се организира съвместно от Министерството на икономиката и индустрията и от Българската търговско- промишлена палата (БТПП). Министър Богданов отличи победителя в класацията за най-добри резултати за 2022 г. Бронзова статуетка „ХЕРМЕС” и грамота получава СТИВ на България в Австрия за заслуги към развитието на търговско-икономическите отношения между двете страни, за принос за увеличаване на българския износ в чужбина, на чуждите инвестиции и на туристите в България, както и за постигане целите и задачите на БТПП.