fbpx Възстановяват се замразени обекти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Възстановяват се замразени обекти

Възстановените проекти в София вече дават отражение на пазара на жилища. Тенденцията е по-отчетлива в южните столични райони, където и броят на замразените проекти в периода 2007-2009 беше по-съществен. Това показват наблюденията на консултантската компания Имотека върху районите в близост до югоизточната дъга на града.

„В годините непосредствено преди кризата най-активни опити за строителство имаше в райони като Манастирски ливади и Южни райони, Студентски град, Витоша, Кръстова вада. Днес редица проекти в тези райони се възобновяват, като немалка част от тях откриват купувачи преди Акт 16. Това е и причината да ставаме свидетели на ръст в активността, който ще се запази устойчив поне в следващата една година”, казва Георги Пейчев, мениджър в Имотека.

Районите в близост до южната дъга на София винаги са били престижни, но появата на двата готови лъча на метрото временно са „отнели” от интереса към тези квартали. Изчерпването на качествените имоти по линията на метрото, в комбинация с възобновяването на стопираните в кризата проекти, отново насочва пазарния интерес в южна посока.

Пътните артерии в южните райони са изключително комуникативни и позволяват бърз достъп до центъра. Същевременно, близостта на планината е предимство, от което останалите райони са лишени. Развитието на търговската и бизнес зона по протежението на бул. България, бул. Черни връх и Южната дъга на околовръстния път е допълнителен фактор за раздвижване на изброените квартали.

Според прогнозите, активността в южните райони ще нарасне с около 10% в следващата година, което ще рефлектира и върху цените. Нивата там вероятно ще се повишат с 5 до 10%, в зависимост от вида на предлагания имот.