fbpx Българин ще бъде ментор в един от най-престижните бизнес инкубатори в Азия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българин ще бъде ментор в един от най-престижните бизнес инкубатори в Азия

Българин ще бъде ментор в един от най-престижните бизнес инкубатори в Азия

Българин за първи път е поканен да стане част от 30-членния Глобален консултативен съвет за наука и иновации към Научно-иновационния парк (SIP) на Обединените арабски емирства. Председателят на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България Искрен Кръстев бе поканен да заеме място в един от най-престижните бизнес инкубатори в Азия.

SIP е проект на Университета на Обединените арабски емирства (UAEU) и целта му е да насърчава лидерството, предприемаческия дух, иновациите и бизнеса, изграждането и поддържането на капацитет в OAE, както и да помага на местните технологични компании да развият и интегрират бизнеса си на глобално ниво. Програмата на парка включва изграждането на устойчива предприемаческа екосистема в ОАЕ, базирана на различни форми на сътрудничество между университета, компаниите и местната общност.

“Поканата към мен да се включа в Глобалния консултативен съвет на SIP е не просто голяма чест, но и отговорност. Тя е признание за правилната посока на всичко, което GEM България прави, и се надявам, че благодарение на участието ми в Борда ще намерим още силни международни партньори за развитието на предприемачеството у нас”, казва Искрен Кръстев. По време на посещенията си, Искрен Кръстев ще сподели и опита си от въвеждането на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) в България, за да бъде прилаган успешно и в ОАЕ.

“Уверени сме, че Искрен ще бъде ценен принос към инкубационната програма “Прототип към пазара”. За да развием бизнеса на Емирствата на глобално ниво, имаме нужда от ментори като него, които да споделят знания и перспективи от други пазари, включително България “, сподели доц. д-р Нихел Чабрак, Програмен директор в SIP.

Глобалният борд на съветниците на SIP се състои от предприемачи със значителен инвеститорски опит, представители на публичния и частния сектор в ОАЕ, международни университети, партньорски инкубатори и глобални предприемачески мрежи.

Искрен Кръстев е сред първите завършили програмата „Създаване на икономически растеж чрез предприемачески екосистеми“ в Бабсън Колидж, Бостън. Заема мениджърски позиции във Финансовия регулатор на Обединеното кралство (FCA), където управлява множество екипи и проекти на стойност десетки милиони лири стерлинги.

След завръщането си в България през 2013 година, Искрен е активна част от родната предприемаческа общност. Ментор е в едни от най-големите програми за развитие на стартиращи и утвърждаващи се бизнеси у нас като Start it smart и Endeavor.