fbpx Българските вина представляват интерес за Монголия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българските вина представляват интерес за Монголия

Възможно е България да изнася вина за Монголия. Това ще бъде коментирано на сесия на българо-монголската смесена комисия за икономическо, търговско и научно-техническо сътрудничество, която ще се проведе в монголската столица Улан Батор. Ще бъдат коментирани и перспективите за обучение и подготовка у нас на монголски специалисти и евентуално участие на български фирми в търгове за изпълнението на инфраструктурни проекти в Монголия и други.
В рамките на сесията ще се дискутират и нови форми за разширяване на сътрудничеството между двете страни. Перспективни области са минно-добивната промишленост, както и доставка и монтаж на комплектни обекти за хранително-вкусовата и леката промишленост. България може да изгражда в Монголия парникови стопанства и малки предприятия за сушене на плодове и зеленчуци и за преработка на кожи и кожени изделия и др.
За първите 3 месеца на 2010 г. българският износ за Монголия е за 355 хил. щ.д. и се състои от препарати за поддържане на косата -122.2 хил. щ.д., медикаменти- 107.3 хил. щ.д., вина - 63.6 хил. щ.д., механични машини и апарати - 40.8 хил. щ.д. и др.