fbpx Български и румънски фирми ще обсъждат възможностите за съвместен бизнес | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български и румънски фирми ще обсъждат възможностите за съвместен бизнес

Президентът Румен Радев ще посети и Румъния на 28 и 29 юни 2017 г., където ще има срещи с представители на румънските бизнес среди. Заедно с президента на Румъния Клаус Йоханис на 29 юни той ще приветства участниците в Българо-румънски бизнес форум, организиран съвместно от Румънската търговско-промишлена палата в Букурещ и Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ). Във форума участва бизнес делегация, организирана от АИКБ и съставена от членове на всички представителни на национално равнище организации на работодателите. Според предварителната програма, Българо-румънският бизнес форум ще се проведе в бизнес центъра на Румънската търговско-промишлена палата на бул. „Октавиан Гога“ 2 в Букурещ и ще бъде открит от президента на палатата Михай Дарабан и от председателя на УС на АИКБ Васил Велев. 

Програмата включва представяне на бизнес средата, възможностите за инвестиции и условията за бизнес в Румъния и в България. Първата презентация е на домакините от InvestRomania. Веднага след тях ще говори Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции. В рамките на това президентско посещение, Асоциацията на индустриалния капитал в България за първи път поема ангажимент да организира двустранни срещи между представители на български и румънски компании по време на бизнес форума. АИКБ, която през последните 20 години работи за насърчаване на производството, търговията и инвестициите у нас, залага на иновативен подход при визитата в Румъния.

Предварително е съгласувано с румънската страна секторно групиране на фирмите-участници от двете бизнес делегации. Така икономическият фокус на срещите ще е предпоставка за ползотворни по-нататъшни партньорства в областите: машиностроене, електротехника и отбранителна индустрия, производство и търговия с нехранителни стоки, хранителновкусова промишленост, инфраструктура и строителство, туризъм, финансови услуги/.

В двустранните бизнес разговори ще участват 45 представители на български фирми и над 60 румънски компании. В резултат на добрата подготовка при организирането на форума се очаква срещите да завършат с конкретни договорености и ангажименти между участниците. Румъния има 7 млр. и 593 милиона лева стокообмен и е третият /след Германия и Италия/ търговски партньор на България за 2016 г. по данни на НСИ. По данни на румънската статистика от м. май 2017 г. в северната ни съседка са регистрирани 2 293 български компании с общо 15.4 млн. евро уставен капитал, което нарежда България на 26-то място сред 50-те водещи чуждестранни инвеститори в Румъния.