fbpx Българите са най-щедри в джобните за децата си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българите са най-щедри в джобните за децата си

Около 300 лева средно харчи българското семейство за тръгването в първи клас на своето дете. Сумата е по-ниска от разходите, които правят например родителите за същата цел в Словакия (490 лв.), но най-драстично се различава от тази в Чехия и Полша. Там за тръгването на училище за първи път джобът на родителите олеква с еквивалента на 590 лева. Данните са от телефонно проучване на PROFI CREDIT в страните, в които оперират компании от групата – България, Чехия, Полша и Словакия.

Същевременно обаче в България е най-висок делът на родителите, които дават джобни пари на своите деца – 84% от родителите у нас смятат това за задължително. За сравнение, в Полша и Чехия това правят две трети от хората (съответно 66% и 64%), а в Словакия – 56%.
Правилата за харченето на джобните пари варират в различните държави. В България родителите са най-благосклонни – всеки трети (29%) не се интересува за какво децата му харчат джобните си пари. За сравнение, в Словакия например този процент е едва 16%. На другия полюс са 57% от българите, които разрешават на децата си да харчат джобните си пари само за предварително одобрени цели. Близо 1/4 от словаците също казват, че детето им първо трябва да пита родителите си за разрешение за разходите.
В същото време българите са най-големите противници на използването на джобните пари за поощрение на децата.