fbpx България е с най-високи инвестиции в телеком сектора | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България е с най-високи инвестиции в телеком сектора

България е страната с най-високи инвестиции в телекомуникационни услуги, формирайки 6% от БВП, при средно ниво за ЕС от 2,9%. Това каза вчера главният изпълнителен директор на Мобилтел Андреас Майерхофер по време кръгла маса на тема „Чуждестранните инвестиции в България. Предизвикателства и успехи за австрийските компании”.
Инвестициите в телеком сектора са най-ефективният двигател за общото развитие на икономиката и благосъстоянието на потребителите. Секторът осигурява повече от 6000 работни места, като въпреки световната криза, съкращенията в компаниите са незначителни.

Според него е необходимо българското правителство да предприеме реални действия, за да задвижи големите инфраструктурни проекти, които ще привлекат отново директните чуждестранни инвестиции в страната и по-този начин ще подпомогнат възстановяването на българската икономика.
Майерхофер постави и въпроса относно изключително слабото развитие на широколентовия интернет в България. България е на последно място в ЕС в това отношение. Ще продължим инвестиционната си политика и в тази посока и ще подкрепим с нашия опит и експерти правителството, за да достигне тази услуга до максимален брой българи, каза той. Навлизането й в области като образованието и здравеопазването е много важно за развитието на българското общество. Освен от по-близко сътрудничество между нас и държавата, бизнесът има нужда и от прозрачни процедури без бюрократичните пречки, допълни той.

Мобилната индустрия в страната се развива стабилно, гаранция за което е силната конкуренция на този пазар. В резултат на нея клиентите ни могат да се възползват и от все по-ниски цени на мобилните услуги и продукти, каза още Андреас Майерхофер. Не е такова състоянието на фиксирания пазар, където липсва каквато и да било регулация, и където една единствена компания монополист държи 95% от него.