fbpx Еко калкулатор изчислява приносът ни към околната среда при разделно изхвърляне на текстил | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Еко калкулатор изчислява приносът ни към околната среда при разделно изхвърляне на текстил

Онлайн текстилен калкулатор показва какви са екологичните спестявания от оставените в контейнерите за разделно събиране текстилни изделия. Изчислението стартира като се избере между въвеждане на общото тегло или въвеждане на отделни артикули. Потребителите е необходимо да попълнят информация за материала и съдържанието на текстилното изделие, след което калкулаторът използва специализирани алгоритми и база данни, за да изчисли количеството вода, почва, въглероден диоксид и енергия, които се спестяват от производството на нова дреха.

Калкулаторът е създаден от TexCycle, която изгради и първото по рода си съоръжение за механично обработка на текстил, което отваря врати във Варна. То позволява ефективно рециклиране с минимално замърсяване и е с налични мощности, които да осигурят преработката на 20 тона текстилни отпадъци на ден.  

Глобалното текстилно производство е отговорно за около 10% от общите емисии на парникови газове, 20% от замърсяването на чистата вода и около 35% от цялата микропластмаса, изпусната в околната среда. Между 50 и 70% от събраните дрехи все още са годни за употреба, а останалата част  може да бъде рециклирана или пригодена за други нужди. В същото време почти 100% от текстила, изхвърлен заедно с битовите отпадъци, приключва живота си на сметището, където генерира още екологични отпечатъци.

За да получат втори живот, текстилните продукти трябва задължително да бъдат събрани разделно в специализирани контейнери. През последната година TexCycle е поставила 80 нови контейнера в 37 общини в България, с което общия брой става 305 в 48 населени места.

Текстилният еко калкулатор може да бъде достъпен чрез сканиране на QR код, поставен на специализираните контейнери на TexCycle или да бъде разгледан онлайн на адрес https://texcycle.bg/eco-calculator/.