fbpx Българските туристи са в топ 3 на Турция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Българските туристи са в топ 3 на Турция

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с най-големите туристически сдружения в Турция. По време на разговорите тя представи възможностите на страната ни за целогодишен туризъм. „България има великолепни условия за туризъм. Нашата целенасочена рекламна кампания повиши интереса на турските гости към зимните ни курорти и към посещенията в най-големите ни градове София, Пловдив, Варна и Бургас“, заяви българският министър.

Българските туристи са сред трите най-важни пазара за Турция с над милион и половина посещения на година. Същевременно през 2019 г. са отчетени рекордните близо 650 000 пътувания с цел почивка на турски граждани у нас.

В рекламната стратегия на Министерството на туризма, адаптирана към предизвикателствата на глобалната пандемия, Турция е приоритетен пазар. Ведомството традиционно участва на най-голямото специализирано изложение в съседната страна – EMITT в Истанбул, и на неговото 24-то издание през февруари 2020 г. бе отличено за най-добър щанд.

Хиляди турски граждани избират България като туристическа дестинация. През 2019 г. общият брой на посещенията им с тази цел е 648 740, което е ръст от близо 4% спрямо 2018 г. Също през 2019 г. Турция бе топ туристическа дестинация за българските граждани с над 1,6 млн. визити (увеличение със 7% спрямо 2018 г.).

Бизнес туризмът е сред водещите цели за турските туристи, пребиваващи у нас. През 2019 г. този вид посещения са били над 183 хил., или  28% от всички, а от началото на 2020 г. са около 104 хил. - близо половината от всички туристически визити от Турция.

Българските зимни курорти също имат добра популярност в Турция. През зимния сезон на 2020 г. над 15 хил. туристи от южната съседка са отседнали в Банско, Боровец и Пампорово. Въпреки затворените граници на останалите страни от ЕС България проявява добра воля да осигури безпрепятствен транзит за турските граждани през своята територия.

Заместник-министърът на културата и туризма на Турция Надир Алпаслан увери гостите, че институцията работи активно с бизнеса, за да насърчи двустранния туристообмен. Турското министерство заедно с други ведомства е разработило сертификационна програма за услугите по настаняване, изхранване, транспорт и пр., в която с цел безопасен туризъм са разписани основни правила за хигиена и социална дистанция при максимално ниво на сигурност. Зам.-министърът изрази готовност тази информация да бъде предоставена на българските партньори. Институцията следи и иновациите в сектора и съвместно с Агенцията за насърчаване и развитие на туризма ги прилага на практика. Възможно е да си сътрудничим в тази посока за съвместни проекти. Няма причина България да не бъде включена в някои от над 100-те нови проучвания за туристически маршрути, прогнозира Алпаслан.

Свои становища за разширяване на двустранното партньорство изказаха също Фируз Баалъкая, президент на Асоциацията на турските пътни агенции TURSAB, и г-жа Мюберра Ересин, президент на Хотелската асоциация на Турция TÜROB. Отбелязано бе, че през 2018 г. турската страна е обсъждала сътрудничеството в областта на здравния туризъм и възможностите за съвместна промоция на трети пазари. България разполага с прекрасни дадености за развитие на СПА туризма, който може да бъде промотиран. Съществува потенциал и за партньорство в обмена на ученици и студенти по специалности, свързани с хотелския бизнес.

Според Ялчън Айдън, представител на Федерацията на турските хотелиери TÜROFED, добрата пътна инфраструктура в Турция позволява да се разширяват възможностите на българските граждани за повече пътувания с автомобили. Освен в Одринска област се отбелязва повишен интерес за посещения и в други региони като Истанбул, Кападокия, Анталия и Измир.