fbpx България и Италия може да са успешни на трети пазари | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Италия може да са успешни на трети пазари

 “България има уникални продукти и услуги, които могат да са конкуренти на перспективни трети пазари, ако в производството ни бъдат вложени италианските традиции.” Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на среща с вицепрезидента на Регион Ломбардия Марио Мантовани в рамките на световното изложение ЕКСПО Милано 2015. Зам.-министър Петров посети изложението начело на бизнес делегация от 24 български компании, които търсят възможности за сътрудничество с фирми от “индустриалното сърце” на Италия Регион Ломбардия, страната и други държави, които участват на изложението. Събитието е една от най-значимите платформи за установяване на бизнес контакти и промотиране на продукти от цял свят, като от началото тазгодишното издание са проведени срещи между над 6000 компании от цял свят.

“България е сред страните в ЕС, които демонстрират най-сериозен икономически ръст. Това е изключително добра индикация за Ломбардия, която е един от най-големите инвеститори в България”, посочи вицепрезидента Мантовани. По негови данни у нас има над 1000 предприятия от региона. Той изрази надежда, че с присъствието си в България регионът ще продължи да допринася за този ръст.

Зам.-министър Петров подчерта, че българската икономика все повече се интегрира с европейската и световната и че тясното сътрудничество, включително с италианския бизнес може да позиционира много по-добре компании от двете страни на трети пазари. “Засилен интерес към България има от страна на редица китайски и индийски инвеститори и ако работим заедно, съм сигурен, че можем да бъдем конкурентни на техните пазари”, допълни зам.-министър Петров. По негови думи подобно коопериране може да е и двигател за ускорен ръст на икономиката ни. Най-перспективни за сътрудничество са хранително-вкусовата промишленост, която е и фокусът на ЕКСПО Милано 2015, текстилната индустрия и машиностроенето – сфери, в които Италия има сериозни традиции.

“Желанието на българското правителство е икономиката ни да заработи на едни различни обороти и за да постигнем това сме се ангажирали с редица сериозни реформи”, заяви още зам.-министър Петров.

В рамките на посещението си на ЕКСПО Милано 2015 зам.-министър Петров се срещна още със заместник-комисаря на ЕС за изложението Джанкарло Карати Ландзако. На срещата бяха обсъдени плановете на ЕС да предложи механизъм за по-близко сътрудничество между страните-членки, който да направи подобни изложения по-достъпни за отделните държави. Това може да бъде постигнато чрез изграждането на споделени павилиони, както и въвличането на доброволци за обезпечаване на различни дейности, които страните реализират на изложението. На ЕКСПО Милано 2015 участват 19 от 28-те членки на Съюза.