fbpx България и Китай изграждат съвместно индустриална зона край Божурище | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Китай изграждат съвместно индустриална зона край Божурище

Започва изграждането на съвместна индустриална зона край София, в която ще оперират приоритетно китайски компании. Проектът е част от Меморандум за насърчаване на двустранното икономическо и търговско сътрудничество между България и Китай.
Предвижда се изграждането на индустриално-логистична зона със съпътстваща инфраструктура в Божурище. Тя ще предоставя на фирмите пълен комплект услуги – спедиция, складова база, оформяне на митническа документация и др. Зоната ще бъде изградена върху терен с площ от 1900 дка, който Министерството на отбраната вече прехвърли към МИЕТ с Решение на Министерския съвет за последващо апортиране в капитала на „Национална компания индустриални зони”. Предварителен интерес към участие в проекта са заявили компании в секторите електроника, асемблиране, както и съпътстващи производства на автомобилостроенето, черна и бяла техника. Предвижда се планирането и изграждането на инфраструктурата да завърши до 2 години, като паралелно ще се провеждат и разговори с инвеститори.