fbpx България и Португалия ще настояват за решаване на проблемите в сектор „Мляко” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Португалия ще настояват за решаване на проблемите в сектор „Мляко”

На предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство през месец юни България и Португалия ще настояват за спешни мерки за излизане от кризата в сектор „Мляко”. Това стана ясно на среща между министъра на земеделието и храните Десислава Танева и министъра на земеделието, горите и развитието на селските райони на Португалия Луиш Капоулаш Сантош. Министър Танева е на официално посещение в Лисабон. В българската делегация участват заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров и изпълнителният директор на Изпълнителната Агенция по лозата и виното Красимир Коев.

Десислава Танева заяви, че секторът може да бъде стабилизиран ако бъдат взети спешни мерки на ниво ЕС. „Мерките до момента, които бяха взети, са по-скоро национални за стабилизирането на пазара на мляко, а трябва да има финансиране и извън страната. Няма как да стабилизираме пазара при ежемесечното нарастване на производтвото на сурово мляко. Друга мярка, която може да помогне, е откриването на пазари в трети страни. Приветстваме увеличението за промоции, но бюджетът на училищно мляко не бе увеличен, а тази мярка е една от основните за стимулиране и възможност за подпомагане в нашата страна. Добре е до Съвета на министрите през юни да сме приели решения, с които да се промени балансът и да се регулира пазарът в сектора”, заяви още Танева. Тя допълни, че страната ни иска да намали производстовото, но без това да засегне планинското и полупланинското производство, за да има поминък.

Министърът на земеделието и храните каза още, че малкият и средният бизнес трябва да бъдат изключени от облагаемия доход. „Само миналата седмица подкрепихме сектор „Животновъдтство” с 5.5 млн. евро. Искаме финални решения от ЕК, за да можем да преценим с какви национални средства да допълваме помощта”, каза още министър Танева.

От своя страна Луиш Капоулаш Сантош каза, че проблемите с млякото в Португалия са идентични с тези в България. „Отчитаме четири процента увеличение на производство и девет процента спад на консумацията на мляко и млечни продукти”, допълни още той. По думите му, ЕС трябва да финансира намаляването на производството на мляко за държавите, които имат ръст, в противен случай на пазара ще останат само най-големите производители.

Предстоят редица срещи между двете страни преди заседанието на Съвета на министрите, на които ще бъдат уеднаквени позициите относно проблема в сектора.

„Можем заедно да постигнем по-голяма гъвкавост , за да преодоляваме кризите в сектора”, каза още Десислава Танева. Тя поясни, че двете страни имат голям потенциал да увеличат стокообмена помежду си. По време на срещата те обсъдиха и търговските отношения в сферата на тютюна. Министър Танева изтъкна, че този отрасъл е изключително важен и специфичен за България и трудно може да се замени с алтернативни култури. Тя покани представители на тютюневи организации от Португалия да посетят страната ни.