fbpx Зърното ще е с добро качество тази година | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Зърното ще е с добро качество тази година

Тази година зърното ще бъде с много по-добро качество от миналата година по прогнозни данни на министерството, съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов в с. Лозенец. Очакванията за високо качество са на база благоприятните климатични условия, допълни още министърът. Очаква се реколтата от пшеница да бъде около 3,8 млн. тона, като за осигуряване на хлебния баланс на страната са необходими 1,5 млн. тона.

Земеделските производители с пропаднали площи край село Лозенец, вследствие на взрива на склад на фирма „Берета трейдинг” ще бъдат обезщетени на 100 %. Вече са разчистени около 1300 дка, пострадали от взрива, от общо засегнати 7000 дка. Все още има ограничение за достъп, но до края на тази седмица ще бъде осигурен частичен достъп на хората до земите им.
Приоритетно в момента се чистят площите с ечемик, тъй като наближава жътва, след което започва разчистването на площите с пщеница. Пораженията на горския фонд са минимални. Някои лозови масиви вече са прочистени. Сред пострадалите площи има черешови градини. Служителите от Общинските земеделски служби ще направят проверка на място и ще съставят протоколи за това какъв процент е унищогжен от пропуснати мероприятия и утъпкване на площи от военните, вследствие на разчистването. Собствениците ще бъдат обезщетени на 100% и ще се влезе в режима на село Бисер. Собственикът на „Берета трейдинг” е заявил, че има застрахователна полица до 5400 хил. лева. Той ще участва и със собствени средства за обезщетяването. Обезщетенитето ще бъде на пазарни цени.