fbpx Изграждане на партньорства между туризма и съвременните индустрии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Изграждане на партньорства между туризма и съвременните индустрии

Изграждане на партньордства между туризма и съвмременните индустрии, бе дискутирано в рамките на третия панел на Международния конгрес на световните цивилизации и модерния туризъм. Форумът се организира съвместно от Световната организация по туризъм и българското Министерство на туризма, като страната ни е домакин на мащабното събитие.

Творческият туризъм е сътрудничеството между културният туризъм и творческите индустрии. Той дава началото и на промяната в управлението на този отрасъл. За да се постигне устойчивост на творческият туризъм, трябва да се обърне специално внимание на местните общности, защото те носят познанието. Местните хора не са средство за опазване на наследството, те самите са наследство. Това каза в своятa презентация Каролин Курет, създател на Мрежа за креативен туризъм в Испания.

Тя наблегна и на факта, че в отрсъл туризъм има нова ситуация, с която трябва да се съобразят всички, които са заети в туристическата индустрия – творческият турист не счита себе си за турист, а за пътешественик, искащ да бъде включен в преживяването на местната култура. Именно за това е необходимо да бъде създаден продукт между активността на туриста и автентичността. Това могат да бъдат готварски специализирани курсове, музикални представления и др. Също така, трябва да бъде отчетена опцията, че туристите избират дестинацията за посещение спрямо възможността да практикуват определена дейност или хоби там, посочи още тя.

Посланикът на Грузия в Испания и постоянен представител в Световната организация по туризъм Зураб Поликашвили представи проект на страната си „Check in Georgia“, като една от основните му цели е да бъде даден рестарт на популяризирането на традиционният грузински фолклор. Той посочи, че чрез провеждането на концерти, фестивали, спектакли, показващи автентичните обичаи и бит, са успели да постигнат сътрудничество между творческите отрасли и туризма. А това е едно от най-важните условия за опазването на културно-историческото наследство, подчерта Н.пр. Поликашвили и коментира, че удължаването на туристическия сезон също е основна задача на Грузия. В тази връзка, той акцентира, че хиляди души посещават различни организирани събития, извън сезона и това е един от начините да се постигне тази цел.

Големи групи чуждестранни туристи са водени от малки туристически компании, за да наблюдават церемонни или ритуалии в тракийските свети места, каза проф. д-р Валерия Фол, докато разкриваше тайните на наследството на траките. Тя добави, че много от тези обекти все още не са пригодени за практикуване на творчески туризъм.

Д-р Диана Гергова от Института за балканистика с Център по тракология към БАН припомни, че за да бъде успешна политиката за опазване на националното наследство, същата трябва да включва няколко компонента – продължаване на археологическите проучвания, развитие на видовете туризъм – културно-исторически и творчески, удължаване на туристическия сезон и най-вече – разпространение на ново знание за тракийската и балканската култура. Тя съобщи още, че през 2017 г. ще бъдат отворени още две гробници на територията на Община Казанлък.