fbpx Въпреки ръста, безконтактните плащания са малко у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Въпреки ръста, безконтактните плащания са малко у нас

Мобилните технологии все повече променят начина на пазаруване. В ежедневието навлизат нови форми на разплащане. 1 на всеки 20 евро от потребителския разход е изхарчено с карта Visa. Средствата, изхарчени при търговци с карти, издадени от български финансови институции, са 24% повече на годишна база и надхвърлят 1.421 милиарда евро. Плащанията на ПОС терминали отчитат стабилен ръст през 2014 г. Броят на направените ПОС трансакции доближава 37.5 милиона, което е ръст от 25% в сравнение с 2013 г.

Дeлът на оперативните системи в продажбите на нови мобилни устройства в България (Q4, 2013 г.): Android – 68%, Apple – 18%, Windows Mobile – 12%. Visa карти могат да получават преводи от чужбина чрез услугата Visa Direct. Безконтактните разплащания нарастват значително – през 2014 г. ръстът на оборота е 79%, а на трансакциите – 31%. Към края на миналата година броят на безконтактните терминали в България е 13 000.

Безконтактни разплащания в България се предлагат от супермаркети, телекомуникационни оператори, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кина и аптеки. Въпреки това навлизането на картите не е достатъчно. Все още по-голямата часто от хората предпочитата плащането в брой. Причина за това е и сивата икономика, която има 32% дял, както и високият таван за разплащане в брой, който е 7500 евро. За сравнение в Италия той е 30 евро, а всеки търговец, който предлага стоки над 30 евро е задължен да има постерминал.