fbpx Google подобрява облачната услуга G Suite за образование | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Google подобрява облачната услуга G Suite за образование

Една от най-популярните образователни облачни платформи сред българските училища - Google G Suite for Education - се ребрандира и става още по-функционална и удобна за ползване. Това съобщиха от Центъра за творческо обучение, който е официален партньор на Google Cloud със специализация “Образование” за България. Занапред платформата ще се нарича Google Workspace for Education. Основната  й версия остава безплатна, но е надградена с нови платени планове, които включват повече функционалности.

Нови планове

Занапред планът G Suite for Education ще се нарича Google Workspace for Education Fundamentals и ще остане напълно безплатен. Добавят се и три нови плана, които ще надграждат възможностите на услугата. Google Workspace for Education Standard предоставя подобрени инструменти за сигурност и управление на мобилните устройства. Планът Teaching and Learning Upgrade е снабден с нови функционалности на Google Meet и Classroom, както и с инструменти за проверка оригиналността на текстове. Третият план Google Workspace for Education Plus (преди G Suite Enterprise for Education) представлява най-пълно решение за всяка образователна институция с подобрени инструменти за сигурност и анализ на данни, възможности за учене и преподаване и други.

Обновления и нови функционалности

Технологичният гигант обяви над 50 ъпдейта на своите образователни приложения, в зависимост от използвания план. Това включва редица новости при така важната напоследък услуга за видео комуникация Google Meet. Сред тях са опция за отчет за срещата, разделяне на участниците в срещата на подсрещи (breakout rooms), възможност за вдигане на ръка, текстово описание на разговорите в срещата, подобрено качество на звука и картината за Chromebook и др.

В помощ на учителите са добавени възможности те да могат да прекратяват срещата едновременно за всички, както и да заглушават или разрешават включването на микрофоните на учениците. В добавка - срещата ще е достъпна само за членовете на Класната стая и непознатите потребители ще могат да бъдат блокирани. Всеки учител от Класната стая пък ще може да управлява срещата, а новите функционалности на модератор ще са достъпни вече и от таблет или телефон.

Новости в Classroom

За потребителите на Google Classroom също са предвидени множество подобрения. Учителите и учениците ще могат да използват любимите си допълнителни приложения от Marketplace. Добавена е опция учителите да дават задания от външни приложения, директно в Google Класна стая, както и да виждат активността на учениците в класните стаи на дневна база - кои ученици са посетили курса и върху кои занятия са работили. Подобрява се и оценяването в Classroom през мобилни устройства, което прави даването на обратна връзка още по-лесно.

Учениците също ще бъдат улеснени при подготовката на домашните си работи и ще могат да прикачват снимки директно през Android приложението Класна стая. В добавка те ще имат възможност да обединяват снимки в документ, да ги изрязват или завъртат. Администраторите от своя страна ще могат да създават и настройват предварително класни стаи за всички в образователната организация и ще разполагат с по-подробни отчети за активността в тях.

Важно нововъведение е, че Google Класна стая вече ще може да работи офлайн през Classroom Android приложение. Това означава, че учениците ще могат да достъпват работата и документите си в диска, както и да работят върху изпълнението на задачите си и без наличието на интернет връзка. Тя ще е необходима единствено за изпращането на домашната работа.