fbpx България и Румъния с общ туристически информационен център | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България и Румъния с общ туристически информационен център

България и Румъния ще създадат общ информационен център за промотиране на съвместните си туристически продукти. Това стана ясно след срещитe на министъра на туризма Николина Ангелкова с румънския вицепремиер Ливиу Драгня и министъра на европейските фондове на Румъния Еужен Теодорович, които се проведоха днес в Букурещ.

Румъния е ключов туристически пазар и партньор за България, а двустранните ни отношения в отрасъла имат добри традиции, заяви министър Ангелкова. Двете страни са се разбрали през втората половина на декември в Русе да се проведе съвместна работна среща, на която да бъде поканен и браншът, за да бъдат обсъдени конкретните детайли за създаването на информационния център, както и възможностите за промотирането на общите туристически продукти, включително по проекти от Дунавската стратегия на ЕС. Чрез тях ще могат да се привлекат повече посетители от далечни пазари към Балканите – например от Китай, Япония, Индия и др., подчерта Ангелкова. Преди срещата в Русе представителите на българската туристическа индустрия ще бъдат информирани за идеята от екипа на министър Ангелкова и ще дадат предложенията си за съвместните продукти.

Министър Ангелкова откри в Букурещ бизнес форума „Храни и напитки от слънчева България“, в който участваха над 25 наши компании – производители и дистрибутори от хранително-вкусовата промишленост. Тя изтъкна, че насърчаването на двустранните бизнес отношения в тази сфера са пряко свързани с туризма. Промотирането на хранително-вкусовата индустрия е възможност повече румънци да добият представа за прекрасната българска кухня и изключителните ни вина, подчерта министър Ангелкова.

Заедно с министър Ангелкова на бизнес форума присъстваха посланикът ни в Букурещ Александър Филипов, кметът на румънската столица д-р Сорин Опреску, кметът на София Йорданка Фандъкова.

България притежава чудесни възможности за развитие на гурме и винения туризъм, каза българският министър. Тя благодари на румънските туристи, че посещават България и ги покани да заповядат в страната ни отново по време на зимния сезон.

На форума присъстваха 200 гости – посланици, представители на министерства, кметове, на румънския туристически бранш, производствени компании, хранителни вериги, промишлени палати и др.