fbpx България има потенциал да привлича все повече италиански инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България има потенциал да привлича все повече италиански инвестиции

България има потенциал да привлича все повече италиански инвестиции

Пред България има голям потенциал да прави все повече бизнес с италиански фирми. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на икономическия форум „Предприемаческа мисия в България“ - „Технологии за агроиндустрията, машиностроенето и инфраструктурите“, организиран от Агенция ИЧЕ в сътрудничество с Конфиндустрия и Унионкамере, под егидата на Министерството на външните работи и международното сътрудничество и Министерството на икономическото развитие на Република Италия.

Търговският обмен на България с Италия е над 4 млрд. евро. В същото време компаниите с италиански капитал, работещи на българска територия са 1000 с близо 25 000 служители. Италия се нарежда и сред най-големите инвеститори в България с близо 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции.

Значителна роля за възстановяването на българската икономика досега през тази година има и по-доброто усвояване на средства от ЕС, което достигна 85% към юли и е особено окуражаващо, като се има предвид много слабото начало на процеса. За сравнение за първите четири години бяха усвоени едва 15.6% от общата сума, която се полага на България.

„Промишлеността традиционно е гръбнак на българската индустрия и очакванията са това да продължи да бъде така в дългосрочен план. Към момента 30 000 фирми в страната произвеждат около 15% от брутната добавена стойност на страната и предоставят работни места за 22% от работещите българи“, каза Джакомо Остин, експерт координиране на проекти в УниКредит Булбанк към Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране.

Например, един от ключовите двигатели на растежа в момента е производството на части за автомобилния сектор, който в рамките на няколко години генерира приходи от 1 млрд. евро, а броят на работните места надмина 30 хил.

По думите на Джакомо Остин ресурсите в аграрния сектор в България не се използват ефективно. Но той отчете, че все пак в последните години инвестициите нарастват.

„Като цяло износът на глава от населението в България е под средното ниво за ЦИЕ, което ясно показва потенциала за растеж във всички сектори на икономиката“, добави Джакомо Остин. Препоръките обаче към страната ни са за намаляване на бюрокрацията и корупцията в държавната администрация.  

facebook коментари