fbpx България има потенциал да привлича все повече италиански инвестиции | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България има потенциал да привлича все повече италиански инвестиции

Пред България има голям потенциал да прави все повече бизнес с италиански фирми. Това каза Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк по време на икономическия форум „Предприемаческа мисия в България“ - „Технологии за агроиндустрията, машиностроенето и инфраструктурите“, организиран от Агенция ИЧЕ в сътрудничество с Конфиндустрия и Унионкамере, под егидата на Министерството на външните работи и международното сътрудничество и Министерството на икономическото развитие на Република Италия.

Търговският обмен на България с Италия е над 4 млрд. евро. В същото време компаниите с италиански капитал, работещи на българска територия са 1000 с близо 25 000 служители. Италия се нарежда и сред най-големите инвеститори в България с близо 2 млрд. евро преки чуждестранни инвестиции.

Значителна роля за възстановяването на българската икономика досега през тази година има и по-доброто усвояване на средства от ЕС, което достигна 85% към юли и е особено окуражаващо, като се има предвид много слабото начало на процеса. За сравнение за първите четири години бяха усвоени едва 15.6% от общата сума, която се полага на България.

„Промишлеността традиционно е гръбнак на българската индустрия и очакванията са това да продължи да бъде така в дългосрочен план. Към момента 30 000 фирми в страната произвеждат около 15% от брутната добавена стойност на страната и предоставят работни места за 22% от работещите българи“, каза Джакомо Остин, експерт координиране на проекти в УниКредит Булбанк към Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране.

Например, един от ключовите двигатели на растежа в момента е производството на части за автомобилния сектор, който в рамките на няколко години генерира приходи от 1 млрд. евро, а броят на работните места надмина 30 хил.

По думите на Джакомо Остин ресурсите в аграрния сектор в България не се използват ефективно. Но той отчете, че все пак в последните години инвестициите нарастват.

„Като цяло износът на глава от населението в България е под средното ниво за ЦИЕ, което ясно показва потенциала за растеж във всички сектори на икономиката“, добави Джакомо Остин. Препоръките обаче към страната ни са за намаляване на бюрокрацията и корупцията в държавната администрация.