fbpx България има потенциал за развитие на алтернативния туризъм | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България има потенциал за развитие на алтернативния туризъм

България има огромен потенциал от природни ресурси и дадености, които могат да ускорят развитието на алтернативния и специализирания туризъм, на туризма, който съответства напълно на европейските и световните изисквания за опазване на природата, без това да спъва икономическите проекти и инвестиционните намерения. В над 70 на сто от територията на страната ни може да се произвеждат биохрани, наши биовина вече няколко години печелят първи награди в Европа, а по отношение на минералните води сме сред световните лидери, защото имаме най-високата концентрация на термални води спрямо територията си. Това заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев пред участниците в международна конференция “Храната и природата в България в полза на зеления устойчив бизнес”.

Зам.-министър Ботев обърна специално внимание върху факта, че лансираната от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) идея български хотели и ресторанти, които предлагат природно чиста храна от свежи биопродукти, да получават знака „Зелена звезда“, вече е набрала скорост сред бизнеса и по нея има пълно разбиране от агенцията по безопасност на храните.

Ботев обърна внимание, че в подготвената от МИЕ Стратегия за устойчиво развитие на туризма в България до 2030 г. е отделено специално място за всички форми на алтернативния туризъм – еко-, селски, балнео-, СПА, етно-, био-, гурме, винен и пр., които могат успешно да изведат на преден план богатите природни дадености на страната ни, за да ги превърнат в конкурентен продукт на международните пазари. В това отношение положителният опит на страни като Франция, Италия, Швейцария, Австрия, Германия може да ни е много полезен как по-бързо да стане това. Във Франция например от много години действа Законът за планината, който успешно съчетава еконормите и инвестиционните проекти за туристическите дейности във високите зони.