fbpx Чатботове в помощ на банките | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Чатботове в помощ на банките

етикети

През последните години финансовият сектор търпи все по-осезаемо влияние от страна на дигиталните технологии. Първо бяха картовите терминали по улиците, след това – интернет банкирането и мобилното банкиране, за да се стигне до цяла плеяда нови финтех платформи и приложения, които днес променят начина, по който извършваме плащания и достъпваме други финансови услуги. А на прага вече е следващата революция във финансовите технологии – навлизането на изкуствения интелект, който тепърва обещава да промени бранша до неузнаваемост.

Това добавяне на интелигентност към банковите услуги е естествено продължение на досегашното развитието на сектора – от хартиените документи, през уеб интерфейсите, до смартфоните. То обаче ще бъде много повече от просто добавяне на още един канал за комуникация и има потенциала да промени качествено банкирането.

Чатботове

Т.нар интелигенти виртуални асистенти са една от първите технологии с изкуствен интелект, които навлизат в бранша. Те са създадени, за да улеснят работата на служителите от кол – центровете и да запълнят нишата, която не е покрита от интернет и мобилното банкиране – предлагането на индивидуални продукти и услуги на конкретния клиент.

„Тези решения предоставят на клиентите среда където могат да бъдат зададени въпроси за продукти и услуги, без клиентът да има съответните познания за тях. Например той може да попита “Имам нужда от нов автомобил, какво е необходимо, за да получа финансиране?”. Виртуалният асистент може да му предостави пълна информация за потенциалните кредитни възможности, без дори в питането да са използвани ключови думи като “кредит”, “лизинг” и т.н.“ - заяви Момчил Зарев, Търговски директор на софтуерната компания Сирма Груп.

„Този тип комуникация е възможна поради бързото развитие на алгоритмите с изкуствен интелект (Artificial Intelligence - AI), машинното обучение (Machine Learning – ML) и технологиите за естествена обработка на езика (Natural Language Processing - NLP), даващи възможност на компютъра да анализира и разбира какво всъщност пита човекът, без да се използват специфични термини. Тези технологии позволяват да се разберат питания на естествен език и съответно естествено връщане на отговори към потребителя, което преди се осъществяваше от банковите консултанти“ - добави още той.