fbpx България става кооперираща страна към Европейската космическа агенция | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България става кооперираща страна към Европейската космическа агенция

 „Подписването на Споразумение за кооперираща държава между Правителството на Република България и Европейската космическа агенция отваря изключителни възможности за развитие на българската икономика, наука и бизнес, защото възвращаемостта на инвестициите в аерокосмическия сектор е в пъти по-висока, отколкото в други икономически отрасли.“ Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски на официалната церемония по подписване на споразумението, която се проведе днес в Министерство на икономиката.

Министър Лукарски поясни, че до този момент България е била единствената държава от ЕС, която не е имала възможност да се включи в този свободен „пазар” на научни и технологични продукти и услуги, чийто годишен оборот достига до 6 млрд. евро. С подписването на споразумението пред страната се откриват широки възможности за активизиране на научния и индустриалния потенциал, осигуряване на достъп до върхови технологии и развитие на бизнес в аерокосмическия сектор. Съгласно заложеното в споразумението България ще се включи и в петгодишната програма на Европейската космическа агенция (ЕКА) – „План за коопериране на европейски държави”, създадена специално за новоприетите държави членки на Европейския съюз.

„Призовавам бизнеса и научните среди да участват активно със свои проекти, за да се възползват максимално от големите възможности, които ни предоставя споразумението“, завърши министърът.

Ерик Морел де Вестгавер, представител на ЕКА, заяви че присъединяването на България е важен ден за Агенцията. Споразумението за кооперираща страна ще осигури на България директен достъп до програмите на ЕКА. „България се присъединява към една много успешна организация, която е насочена към бъдещето“, допълни той.

На събитието присъстваха първият български космонавт г-н Георги Иванов, представители на научните среди от Института за космически изследвания и на бизнеса.