fbpx България участва на Световното туристическо изложение в Лондон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

България участва на Световното туристическо изложение в Лондон

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев даде начало на българското представяне на Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон. Той поздрави всички туристически компании и организации, които участват в изложението заедно с Министерството на икономиката и енергетиката, и им пожела успешно да представим страната ни и богатството на туристическите продукти, които тя предлага.

Най-голямата борса за професионалисти в туристическата индустрия и второто в света престижно туристическо изложение World Travel Market започна днес и ще продължи до 6 ноември в изложбени център ExCel. България участва в Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон за 34-ти пореден път. Тази година страната ни се представя с национален щанд на площ от 295 кв. м. със слогана Bulgaria - A discovery to share. Съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката на щанда участват и 35 туристически фирми и общински администрации от страната. Освен на традиционните туристически продукти в рамките на изложението ще се акцентира и върху културните, балнео, спа и уелнес възможности на България като туристическа дестинация.

Повишен интерес към българския туризъм сочат последните данни на националната статистика, според които за периода януари-септември 2014 г. страната ни е посетена от 6,5% повече чуждестранни граждани, или 6,25 млн. души (без транзитно преминалите) спрямо същия период за миналата година. Оптимистичните данни за възходящия тренд на българския туризъм се потвърждават и от Българската народна банка. Приходите от международен туризъм в текущата сметка на платежния баланс на страната за периода януари- август тази година възлизат на 2,353 млрд. евро, което е с 4,1 % повече в сравнение със същия период на 2013 година.

„Очевидно осъществяваната политика в ресор туризъм дава своя положителен резултат“, категоричен бе зам.- министър Ботев. Той посочи като ключов принцип на приетата Стратегия за развитие на туризма до 2030 г. диверсификацията. Положителни са реакциите и от страна на туристическия бранш у нас, което се доказва от ускореното откриване на нови авиодестинации: директната линия Истанбул-Варна, вече е договорена за 2015 г. пускането на нова чартърна линия Виена-Варна-Виена, очаква се откриване и на Варна-Ашхабад-Варна, както и да се увеличат български и руски превозвачи по направлението Екатеринбург- Варна, което може да прерасне в редовна линия до Варна и София. Беше открито консулство на България в Екатеринбург- третия по богатство регион, включващ Тюмен, Корал и други,където се намира голям процент от газовата, петролната и оръжейната промишленост на Русия.

Изключително позитивна тенденция за бранша е, че на българския пазар има съществено увеличение на туристи от страни, които са привлечени от културно-историческия туризъм и балнео туризма, предлагани от България. Става въпрос за Австрия, където има увеличение на туристите от 40%, Белгия - 28%, Испания - 16%, Нидерландия - 9%,САЩ - 13%, Франция - 7,5 % и Швейцария - 33,5%. „Това са скъпи и претенциозни туристи. Хора от страни като Италия, Франция и Испания не идват в България заради морето“, каза зам.-министър Ботев.