fbpx Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Инвестиционният климат в България е един от най-благоприятните

Чуждестранни журналисти от Файненшъл Таймс, Проспект, Коммерсант, Винер Цайтунг, Мъни Чанъл, Ил Соле 24, АНСА, Експрес, АПА и други. са на посещение в страната ни за да се запознаят с предимствата на страната ни като инвестиционна и туристическа дестинация. Те са у нас по покана на Българската агенция за инвестиции.
Българското правителство поддържа най-ниските данъчни ставки в Европейския съюз – 10% корпоративен данък и 5% данък върху дивидентите, каза министър Дилян Добрев пред журналистите. По неговите думи страната ни привлича чуждестранните инвеститори благодарение на финансовата стабилност, ниските данъчни ставки, както и мерките за насърчаване на инвестиционната дейност.

Министърът представи пред чуждестранните медии и насърчителните мерки, от които могат да се възползват инвеститорите у нас. Всеки сертифициран инвеститор получава персонален асистент, който улеснява обслужването в държавните администрации. Той съдейства и за съкращаване наполовина на всички срокове за издаване на разрешителни. Ако се налага изграждане на инфраструктура до обекта, инвеститорите могат да получат и финансова помощ от МИЕТ. С промените в Закона за насърчаване на инвестициите ще се въведе и критерий за сертифициране, свързан с броя на създадените нови работни места. Той ще даде възможност за пропорционално намаляване на размера на инвестицията с увеличаване на генерираната заетост. Предвижданите промени в ЗНИ ще позволят на инвеститорите клас А и Б да получат обратно част от осигурителните вноски за работниците, заели нови работни места, за период от две години. Това ще спести годишно 17,4% от разходите за труд на работодателя. Инвеститорите могат да кандидатстват и по проекти за техническо обновяване и енергийна ефективност по оперативна програма „Конкурентоспособност“ и да получат до 50% грантово финансиране.