fbpx Българска следа на виенския фестивал на кратки филми VIS | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българска следа на виенския фестивал на кратки филми VIS

 

Виенският фестивал на независимите кратки филми VIS отбелязва през 2013 г. своя десетгодишен юбилей. В програмата между 28 май и 2 юни са включени повече от 260 филми от близо 40 страни, които ще бъдат показани на екраните на четири киносалона.

България също ще бъде представена, макар и в копродукция с Австрия, с 11-минутната лента “Родопия”, снимана у нас през март. Разказът е на Мария Генчева, режисьор и оператор е Кристоф Шварц. Историята разказва как Шварц, който се занимава с медийно изкуство, на прага на тридесетия си рожден ден открива, че е водил празно съществуване. Възползва се от една стипендия, за да започне новия си живот в България. Отчасти документални, отчасти инсценирани кадри проследяват неговия път. Привидната автобиографична аутопсия на едно поколение, което е застрашено от провал поради крайната си индивидуалност, оставя умишлено отворена границата между факти и фикция. Лентата ще бъде показана в блок от седем филма на 29 май 2013 от 17 ч. в кино Кюнстлерхаус.

Виенският фестивал на късометражното кино започва като студентски проект през 2004 г. и днес вече е най-авторитетният в Австрия в тази сфера. До днес са показани 2391 филми пред почти 34 000 зрители, а архивът наброява над 7000 заглавия.