fbpx Български козметични фирми направиха фурор в Лондон | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Български козметични фирми направиха фурор в Лондон

„България може да завоюва сериозна пазарна ниша на база естествените продукти от натурални съставки”, каза зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев по време на посещението на най-голямото изложение за промоция на уелнес и СПА дестинации и професионални козметични продукти и терапии „Professional Beauty”, което се провежда в Лондон. Пазарът за подобен тип специализирани професионални СПА и уелнес услуги във Великобритания възлиза годишно на 2 млрд. британски лири.

„Страната ни има всички предпоставки да бъде световен лидер на базата на розовото масло и продуктите от маслодайна роза. През последните три години България е водеща и в производството на лавандулово масло като изпреварва дори Франция“, заяви още зам.-министърът. „Гамата може да се разшири с продукти на основата на екстракт от семена на грозде, здравец, мед, кисело мляко и др. Освен че имаме всички дадености, опит и ноу-хау, е важно също, че България трябва да използва авторитета си на познат и надежден производител. Развитието на този сектор може да се обвърже със СПА и уелнес туризма на основата на минерални извори, които имат най-голям потенциал за развитие на туризма в България“, обобщи Бранимир Ботев.

В специализираната борса се включиха шест български фирми, които представят своята продукция: „Лидера груп”, „Хелена Ризортс”, „Хотел Регнум”, „Арома Българска роза Карлово, „Яна” и „Пи Ен Джи”. Особен интерес в Лондон предизвикват традиционните български продукти на основата на розово масло.

Изявени български производители като „Арома Българска роза Карлово” са намерили своята професионална ниша и вече продават уникалните си продукти в Лондон, бе коментирано на изложението. Регистриран е и значителен интерес за износ в страни от Далечния изток като Тайланд и Китай. Фурор на британския пазар предизвикаха и еко продуктите и специализирани терапии „Еко СПА” и „Профи дерм” на „Лидера груп”, представящи ново поколение козметична линия. Тя е вдъхновена от българските традиции в съчетание с модерни козметични технологии на основата на розово масло, екстракт от кисело мляко, мед и български билки. Високо бяха оценени и представените уникални СПА ритуали, включващи билкови продукти и родопски керемидки.

Три от участващите български фирми бяха отличени с приз за водещи СПА и уелнес дестинации и производители на професионална козметика.