fbpx Българско производство на световно ниво | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българско производство на световно ниво

При нарасналото строителство на жилищни сгради и хотели, пазарът на санитарен фаянс също бележи значително увеличение. Много инвеститори и частни лица използват вече санитарния фаянс с марка FAYANS, собственост на Roca България. Причините са няколко - богат асортимент, добро качество и ниски цени на родната продукция. Производственият капацитет на фарбиката в Каспичан днес е увеличен на 1 млн. броя изделия. Но за да се стигне до днешните модерни технологии на производство, които отговарят на най-високите стандарти, и които имах възможността да видя, историята започва да се пише преди почти сто години.

История
През 1919 г. е създаден частен цех “Напредък” за производство на тухли. През 1940 г. цехът прераства във фабрика за санитарен фаянс. Произвеждат се умивалници, но се оказва, че не са много успешни. През 1944 г. фабриката е национализирана и фокусът е насочен към стенни плочки. След 30 години компанията се обединява с държавния завод “Лебед” в Нови пазар. През 1989 г. компанията става дружество с името “Фаянс”. Австрийският “Керамик холдинг Laufen” придобива 51% от акциите на “Фаянс”, а през 1999 г. испанската компания “Roca” купува “Laufen”. Три години по-късно новото име на компанията е “Roca България”. Заводът днес в Каспичан е най-голямата база на групата Roca на Балканите.

Сигурно малко хора знаят, че през 60-те години на миналия век Roca е пионер в намаляването на консумация на вода в тоалетното казанче.


Производство

Въпреки че в завода няма нито един робот, всички дейности се извършват много прецизно. Българското производство заминава за Испания и от там за цял свят с изключително високо качество. Всяко изделие минава през ръчна обработка и практически може да се проследи пътя му от начална да крайна фаза на неговото производство, защото има сериен номер.

Инвестиции
Направените инвестиции за подобряване на базата и технологиите за седемте години на най-новата история са над 22 млн. евро. За миналата година са вложени общо 8 млн. лв. за закупуване и реконструкция на голям и модерен шоурум в центъра на София.

Продажби
На българския пазар марката FAYANS има 55% дял. Също толкова от производството остава в България. Най-много, 25% се продава в Испания.
“Roca България” продава у нас на 45 дистрибуторски компании, които от своя страна имат поддистрибутори. Компанията помага на 250 обекта за продажбата на изделията, като изгражда изложбени кътове. В помощ на професионалисти и любители е софтуерният продукт DIBA, който може да се свали от сайта на компанията. Чрез него може да създадете собствен проект на баня с цените на съответните елементи.
В компанията работят 350 служители, като 20 от тях са в офиса в София. “Roca България” подпомогна и газифицирането на гр. Каспичан, като предостави на общината тръбопроводите си за доставка на газ и за града.