fbpx BMW Group стартира собствено производство на горивни клетки за BMW iX5 Hydrogen в Мюнхен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

BMW Group стартира собствено производство на горивни клетки за BMW iX5 Hydrogen в Мюнхен

Баварският министър-председател д-р Маркус Зьодер, баварският  министър по икономическите въпроси, регионалното развитие и енергетиката Хуберт Айвангер, председателят на борда на директорите на BMW AG Оливер Ципсе и Франк Вебер, член на борда на директорите  на BMW AG за развойната дейност въведоха в експлоатация производството на системи с горивни клетки в център за компетентност по водорода в Мюнхен.

Поводът е малката серия на BMW iX5 Hydrogen, която ще се използва в цял свят от края на тази година за тестови и демонстрационни цели. С комбинацията от горивна клетка и мощната  батерия гамата се разраства със система за задвижване в премиум сегмента, която е уникална в световен мащаб. С тази технология BMW Group действа като пионер, за да оформи прехода към мобилност с нулеви емисии по различни начини.

Отсега нататък BMW Group ще произвежда високоефективни системи с горивни клетки в своя собствен център за компетентност за водород в Мюнхен. Технологията е един от основните компоненти в BMW iX5 Hydrogen и има постоянна мощност от 170 к.с. В комбинация с електрически мотор от петото поколение на технологията BMW eDrive и мощната батерия, специално разработена за този автомобил, задвижването на автомобила осигурява 374 к.с. на пътя.  За малката серия развойният екип интегрира в съществуващата архитектура на BMW X5 мощната задвижваща система, състояща се от два водородни резервоара, горивна клетка и електрически мотор. На последния зимен тест в Швеция по-рано тази година BMW iX5 Hydrogen успя да демонстрира своята пригодност за всекидневна употреба – дори при много ниски температури.

Производство на системите с горивни клетки в Мюнхен

Химическата реакция между водорода от резервоарите и кислорода от атмосферния въздух протича в горивната клетка. Равномерното захранване на мембраната в горивната клетка с двете среди е от решаващо значение за високата ефективност на задвижването. В допълнение към технологичните аналогии при двигателя с вътрешно горене, като интеркулери, въздушни филтри, управляващи блокове и сензори, BMW Group разработва за новата система с горивни клетки и специални водородни компоненти. Те включват например високооборотен компресор с турбина и високоволтова помпа за охладителната течност.

BMW Group получава отделните горивни клетки, необходими за производството на #BMW iX5 Hydrogen, от Toyota Motor Corporation. И двете компании могат да се похвалят с дългогодишно, изпълнено с  доверие сътрудничество, и от 2013 г. работят съвместно върху задвижвания с горивни клетки. Системите с горивни клетки се произвеждат в две основни стъпки. Първо, отделните горивни клетки се подреждат, за да образуват така наречения # Stack от горивни клетки. В следващата стъпка се сглобяват всички останали компоненти, за да образуват цялостна система с горивни клетки.

Така нареченият „Stacking“, т.е. подреждането на горивните клетки, е напълно автоматизиран процес. След като отделните компоненти са проверени за повреди, купчината се притиска механично със сила от пет тона сила и се монтира в корпус. Корпусът на „стека“ се произвежда в леярната за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут чрез така наречения процес на пясъчно леене. В процес, специално проектиран за малката производствена серия, течният алуминий се излива във форма, направена от пресован пясък, формован със смола. Плочата за притискане на медията, която доставя водород и кислород към „стека“ на горивните клетки, също се състои от пластмасови и лети алуминиеви детайли от завода в Ландсхут. Притискащата плоча затваря газо- и водонепропускливия корпус.