Богата програма за 9-тите Дни на Белгия в България

Посолството на Белгия в София и на бизнес клуб „Белгия-България-Люксембург“ представиха тазгодишното издание на Дните на Белгия в България. До 21 ноември София приема Дните, които тази година ще се проведат под мотото „Fun, Food and Architecture“. Събитието води началото си от 2006 г. и играе съществена роля за развитието на връзките между България и Белгия както в бизнеса, така и в културната сфера.

За шести път ще бъде връчена и престижната бизнес награда Primus Inter Pares ("Пръв сред равни"). Този път темата на надпреварата е „Иновативни информационни технологии“. За поредна година конкурсът успя да набере голям брой кандидати, но само най-добрите ще бъдат отличени на приема за откриването след гласуването на експертно жури. За втора поредна година наградата за победителя е изработена от ученици от Школата по изкуствата за деца и младежи в неравностойно положение „Дедал“, гр. Варна, където над 130 деца, девойки и младежи получават умения в областите изобразително изкуство, скулптиране, дигитални изкуства, фотография, кинематография, актьорско майсторство и музика (ударни инструменти). Наградата е предоставена с любезното съдействие на „Солвей Соди“, гр. Девня.

Културната програма на форума започна с прожекция на неми филми от началото на 20-ти век, предоставени от белгийската кралска синематека. Музикалният акцент на деветото издание на Дните на Белгия е концертът на саксофониста Стефан Мерсие, а специална изложба, посветена на саксофона, ще ни припомни за неговия откривател, белгиеца Адолф Сакс, във връзка с 200-тата годишнина от рождението му.

Бизнес-програмата включва корпоративни събития на водещите белгийски компании у нас. Събитието на „Кордеел България“ ще открои най-новите тенденции в строителството и архитектурата със специален акцент големи обекти у нас, „Солвей Соди“ ще отпразнува 60-годишнината от началото на производството на сода у нас и 40-годишнината от построяването на завода за сода в гр. Девня, а г-жа Франсоаз Шомбар, главен изпълнителен директор на „Мелексис“ (Белгия), ще изнесе лекция за широка аудитория в Техническия университет в София.

Наред с бизнеса, изкуството и архитектурата, белгийският форум отново ще зарадва почитателите на изисканата кулинария на кралството. Специална артистична вечер с белгийски специалитети, приготвени и поднесени от професионалистите от ресторант „Таланти“ в София (HRC Academy), ще отбележи 10-тия рожден ден на бизнес клуба.

 

Facebook comments