fbpx Първи празник на младото вино | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи празник на младото вино

Европейският Рицарски Орден на Виното – Консулат България и Столична община организират за първи път празник на младото българско вино на 14 и 15 декември 2010 г. в Шератон София Хотел Балкан. В специалното изложение със свободни дегустации на вина ще вземат участие над 25 български винопроизводители.

Двудневният празник с надслов „Да посрещнем младото българско вино – 2010 г.” се организира под патронажа на Йорданка Фандъкова, кмет на София, и със специалната подкрепа на Симеон Дянков, вицепремиер и министър на финансите. Специален гост на събитието е Негово Императорско и Кралско Височество Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия, Принц на Тоскана и Велик княз на Румъния.

На 14 декември в 11 ч. ще бъдат връчени отличия за специални заслуги на представители на общинската и държавната власт. Почетен Кръст на Европейския Рицарски Орден на Виното ще получи Вежди Рашидов, министър на културата. Отличието е за принос към развитието на европейските култура и ценности, винената култура и приятелството. През месец май 2010 г. при гостуването на Княз Естерхази в България г-н Рашидов подкрепи инициативата за създаване на музей на българското вино и национална енотека.

С „Пламък на мира“ ще бъдат отличени Йорданка Фандъкова, кмет на София, и Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните. „Пламък на мира” се връчва за принос в развитието на европейските културни ценности и политиката за мирно развитие на обществото.

Кулминация на празника на младото вино ще е организираният на 14 декември за първи път в България Бал на виното, който ще бъде открит по традиция с виенски валс. Почетен гост на вечерта ще бъде Симеон Дянков, министър на финансите, който ще бъде удостоен с отличието „Пламък на мира“ за подкрепа на инициативата за популяризиране на българското вино, развитие на винената култура и утвърждаване на виното като продукт с национално значение.

Почетните отличия ще бъдат връчени лично от Ерцхерцог Шандор фон Хабсбург-Лотарингия.

Винопроизводството влияе силно на развитието на икономиката и туризма в България. Инвестициите във винопроизводство и лозарство през последните 10 години промениха съществено качеството на българското вино и откриха нов път в изграждане имиджа на бранда „българско вино“ на световната сцена.

„Посрещане на младото вино“ е част от инициативата на Европейския Рицарски Орден на Виното – Консулат България, за утвърждаване на българското вино като продукт с национално значение.