fbpx Siemens ще работи с доставчици на хотелски услуги според критериите за устойчивост | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Siemens ще работи с доставчици на хотелски услуги според критериите за устойчивост

Siemens става първата глобална компания, която въвежда задължителна политика на прилагане на т.нар. Green Stay Initiative (GSI) с цел да насърчи устойчивостта при бизнес пътуванията. Компанията ще изисква от партньорските си хотели да предоставят данни за тяхното въздействие върху околната среда.

Заедно с международната компания за услуги Hotel Reservation Service (HRS), Siemens разработи ясно дефинирани и стандартизирани критерии, които картографират въглеродния отпечатък на отделните хотели и ги правят сравними за първи път. Досега не е имало единен глобален стандарт за сравняване на хотелите по отношение на тяхната устойчивост.

С инициативата Green Stay Initiative доставчиците на хотелски услуги на Siemens в бъдеще ще предоставят данни за ежедневната си консумация на енергия и вода, както и за ежедневното си производство на отпадъци за нощувка. Процесът на изчисление се базира на признати стандарти като Протокола за парникови газове (Greenhouse Gas Protocol) и ISO. След това устойчивите хотели се отбелязват и се препоръчват на служителите във вътрешната система за резервации за бизнес пътувания на компанията.

Green Stay Initiative се основава на отворен код, така че да може лесно да се използва и от други компании,  създавайки нов пазарен стандарт за устойчиви бизнес пътувания. Преди пандемията служителите на Siemens резервираха над два милиона хотелски стаи всяка година като част от бизнес пътувания. В това отношение GSI е важен двигател за постигане на целите за устойчивост на компанията. Повече от половината партньорски хотели на концерна вече са предоставили своите данни.

От следващата година Siemens ще избира своите предпочитани хотели доставчици според критериите за устойчивост, определени от GSI. В резултат на това хотелите ще бъдат помолени да предоставят данни за своите обекти на годишна база.

До 80 критерия на Green Stay Initiative се използват за измерване на емисиите на CO2 и оценка на ефективността на политиките за устойчивост, енергийното управление и биоразнообразието. Тези критерии отчитат наличието на удобства в хотелите като басейни, климатици и спа зони, както и други фактори като ефективност на ресурсите, рециклиране, транспортни услуги и ресторанти.

По-малко от 18 месеца, след като HRS представи отличената си с награда технология, над 300 хотелски вериги и хиляди обекти в 130 страни вече участват в Green Stay Initiative. „Забелязахме, че редица наши клиенти от Fortune 500 са започнали да постовят определени изисквания относно показателите, свързани с устойчивостта, в първоначалната си заявка за предложения за хотели за 2023 г. Като се има предвид нейната история на пионер, не съм изненадан ни най-малко да видя, че Siemens поема водеща роля“, каза главният изпълнителен директор на HRS Тобиас Раге. „Устойчивостта все повече се превръща в силата, движеща корпоративната стратегия. Ето защо HRS обеща да продължи да инвестира в устойчиви технологии, които ще ускорят навлизането на Net Zero инициативи в хотелското настаняване, като същевременно помагат на туристическата индустрия да постигне въглеродна неутралност години преди целта за 2050 г., очертана в Парижкото споразумение.“