fbpx Борба за нови територии | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Борба за нови територии

Мобилните технологии навлязоха до такава степен в живота ни, че е немислимо маркетолозите да не се възползват от тази нова (поне за нашите ширини) платформа за комуникация. Според едно проучване, около 60% от хората биха вдигнали мобилния си телефон по време на секс. Това може да звучи плашещо за някои, но не и за маркетинг специалистите. Каква по-добра възможност за комуникация от устройството, с което не се разделят клиентите ви? Мобилният маркетинг в пълна сила въплъщава едно от основните правила на модерните комуникации – бъдете там, където са и клиентите ви!

С развитието на технологиите мобилните телефони и таблетите все повече се превръщат в заместител на най-различни устройства. Вече сме свикнали да мислим за тях като за музикален и видео плеър, компютър, фотоапарат, игрална конзола и какво ли още не, благодарение на милионите мобилни приложения. Плащанията с „мобилния портфейл“ на Google са вече реалност, което е следващата стъпка в развитието на този тип маркетинг. Представете си да отворите портфейла си и вътре да видите реклами на стоките, които ви интересуват и можете да закупите само с няколко натискания на дисплея.

Мобилният маркетинг у нас днес

За съжаление той все още е в начална фаза. Това кара повечето хора да си мислят, че мобилният маркетинг се изчерпва с SMS-ите, които постоянно получаваме, а това далеч не е така. Започваме да виждаме и първите сполучливи мобилни кампании и е въпрос на време всички да заговорят за мобилен маркетинг.
"Колкото повече стават потребителите със SMART-фони, толкова повече брандовете и маркетинг специалистите трябва да се фокусират върху мобилния маркетинг. Към настоящия момент, собствениците на такива мобилни устройства в България са над 600 000, което е ръст с около 50% спрямо миналата година. Очакванията ни са през 2012 "умните" телефони в България да надхвърлят 1 милион. За сравнение в САЩ към настоящия момент 38% от всички мобилни телефони са SMART и това показва тенденцията и у нас" казва Пламен Русев, председател на борда на еАкадемия и Webit Congress.

Друг фактор за развитие на мобилния маркетинг - високоскоростния мобилен интернет е също на лице в България. Всички тези фактори би следвало да събудят вниманието на маркетинг спецалистите и те да започнат да интегрират мобилния маркетинг в своите активности. Обучението и споделянето на успешни практики е ключов момент в този процес на повишена конкурентносспособност.

Ефектът за брандовете от такъв тип маркетиране

Всеки смята мобилното си устройство за нещо много лично, едва ли не част от себе си. Възможността за достигане до това лично пространственото е уникална, защото всеки от нас може да избере да не обърне внимание на билбордовете, или да превключи канала на телевизора, когато започнат рекламите. Освен това изключително важен момент е, че мобилните устройства са интерактивни, тоест позволяват по-високо ниво на ангажираност на потребителите.

Кои са потребителите на мобилен маркетинг?

Както може да се очаква потребителите са основно младите хора, или така нареченото „информационно поколение”. Те имат желанието и не се страхуват да пробват нещо ново, и трудно се впечатляват от традиционните рекламни форми. Освен това имат афинитет към технологиите и не могат да си представят живота без тях. Спомнете си, че когато сме били деца, бяхме доволни да можем да се обадим по домашния телефон на приятели, за да излезем да играем. Днес 2-годишните се ядосват на лаптопа, защото нищо не се случва когато натискат с ръчичка по екрана. Настъпва момента и на електронните учебници.