fbpx Борис Спасов дирижира класическите балети „Силфида” и „Копелия” | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Борис Спасов дирижира класическите балети „Силфида” и „Копелия”

На 17 и на 19 април от 19 ч. Софийската опера представя прочутия балет "Силфида" от Льовенскьолт, а на 26 април от 16 ч. и на 29 април от 19 ч. ненадминатия и до днес балет „Копелия” от Делиб. И на двете представления е диригент известният Маестро Борис Спасов.

Спектакълът "Силфида" разказва на зрителите увлекателна приказка за феи и любов. В навечерието на сватбата си с Ефи младежът Джеймс се влюбва във въздушната фея Силфида. Той не може да я изгони от мислите си и постоянно я преследва. Един ден я проследява във Вълшебната гора, намята я с магическо було и тя умира. А Ефи се жени за друг.

Онова, което отличава "Силфида" от останалите постановки с подобен сюжет, е невероятната визия и игра на светлини и сенки. Тя говори много повече, отколкото самите движения. Сложните стъпки на балетистите са познати само на хората, които се занимават с хореография. За разлика от тях масовият зрител не следи дали стойката на танцьорите е перфектна, а се наслаждава на гледката.

С почти кинематографичен размах "Силфида" пренася публиката ту сред китните къщички на шотландско село, ту в синкавозеления полумрак на Вълшебната гора, където шетат феи и магьосници. Декорите са напълно самостоятелни. Тяхната история е не по-малко увлекателна от разказа за красивата Силфида.

Хореографката Дина Бьорн прави в Софийската опера втората постановка на легендарния балет, създаден в 1836 г. по музика на Льовенскьолд.

"Силфида" винаги се е радвала на особена почит у нас - дали заради факта, че е най-старият запазен балет, или пък просто защото родната публика почти не го познава.

Спецификата в "Силфида" са стъпките. Това е класически балет с много големи скокове, бързи движения на краката, а тялото от кръста нагоре е спокойно.

"Силфида" е най-старият балет, чиято хореография е запазена до наши дни. Легендарният датски артист Август Бурнонвил създава танците по музика на Херма Северин Льовенскьолд и либрето на А. Нури и Ф. Тальони в далечната 1836-а.

Август Бурнонвил е поставил около 50 балета. 15 от тях днес са съхранени в репертоара на големите шведски и датски трупи. Най-известни от тях са: "Неапол" или "Рибарят и неговата невеста", "Валкирия" и "Сватбено пътешествие в Хардангере".