Божоле Нуво 2010 в София

С официално събитие в Националната художествена галерия в четвъртък вечерта Френско-българската търговска камара организира традиционното тържествено представяне на „Божоле Нуво”, реколта 2010. Както всяка година, традицията събра в третия четвъртък на месец ноември на едно място представители на правителството, бизнеса, културните среди и медии. Специален гост на събитието беше и новият посланик на Франция Негово Превъзходителство г-н Филип Отие.

Денят на новото Божоле се празнува в цял свят, като в последното десетилетие България също е сред страните, завладяни от тържествения му дух и атмосфера. Традицията да се пие младо Божоле е много стара, а през 70-те години на ХХ век тя се институционализира. През 1985 г. във Франция официално е постановено представянето на Божоле Нуво да става в третия четвъртък на ноември.
Като вино от контролиран географски район Божолето съществува от 1936 г. Произвежда се от сорта „Гаме”, а гроздоберът се извършва задължително на ръка. „Божоле Нуво” е леко и приятно за пиене поради т.нар. въглекисела ферментация. Тя е известна като ферментация с цели зърна грозде и запазва свежия плодов вкус, без да добавя горчиви танини от ципата на гроздето. Заради ускорената ферментация вкусът на „Божоле Нуво” всяка година е различен и уникален, но задължително с наситен плодов аромат, който допада на почитателите на виното по целия свят, в това число и в България. Част от традицията на „Божоле Нуво” е да се пие младо, обикновено до към месец май на следващата година. При отлични реколти обаче то може бъде консумирано и доста след този период.