fbpx Броят на руските туристи у нас се увеличава | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Броят на руските туристи у нас се увеличава

През 2012 г. у нас са пребивавали близо 600 хиляди руски туристи, което е над 31% ръст спрямо предходната година. Увеличението на броя руски туристи у нас е трайна тенденция през последните години въпреки глобалната криза. Това се казва в поздравителния адрес на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев до организаторите и гостите на осмото международно туристическо изложение ИНТУРМАРКЕТ-2013 в Москва – едно от най-големите в света.

Над 300 хиляди руски граждани вече имат недвижим имот в България и според социологически проучвания в самата Русия всеки пети местен жител иска да си купи втори дом у нас, подчертава още в посланието си министър Василев. Гражданите на Русия от години са сред най-желаните чуждестранни туристи в нашата страна. България пък е сред водещите държави, предпочитани от руските граждани за отдих, и в това отношение се конкурира успешно с европейски страни с дългогодишни традиции. Тя е особено популярнa като дестинация за семейни ваканции и детска почивка. Все повече рускоговорещи туристи се записват и за тематични визити - Нова година, Великден, СПА и балнеопрограми.

Над 8% от летните записвания вече са направени по данни на туроператорите. Съществена част от тези заявки са на руски граждани. Факт са вече и нови две чартърни линии от Русия до България – от Омск и Оренбург.
Поради големия интерес към пътуванията в България се откриват два наши нови визови центъра в Руската федерация – в Омск и Мурманск. С това общият им брой в Русия става вече 18, съобщи завеждащият българската консулска служба в Москва Ангел Георгиев. От тази година ще се издават и 6-месечни многократни визи за руски граждани, подаващи документи за първа виза. А руските туристи, посетили България през 2012-а, ще получават многократна виза и за 2013 г.