fbpx Повече активност на британски компании в търсенето на газ и нефт у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повече активност на британски компании в търсенето на газ и нефт у нас

Повече активност на британски компании в търсенето на газ и нефт у нас

Великобритания ще насърчи британски компании да участват в конкурсите за разрешение търсене и проучване на газ и нефт в находищата „Силистар“ и „Терес“ в българската част на Черно море. Това заяви заместник-министърът по енергийните въпроси на Великобритания баронеса Верма по време на среща с българския заместник-министър на енергетиката Жечо Станков. В срещата, в Министерството на енергетиката в Лондон, участваха още председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, зам.-председателят на Управителния съвет на „Булгартрансгаз“ Делян Димитров и българският посланик във Великобритания Константин Димитров.

Баронеса Верма заяви, че проучването на Черно море трябва да е не само регионален, но и европейски приоритет. Затова тя се ангажира с насърчаването на британски фирми да участват в конкурсите за „Силистар“ и „Терес“. Заместник-министър Станков благодари на баронесата за съдействието и заяви, че българската държава ще проведе прозрачен конкурс и е готова да съдейства с информация на всички интересуващи се.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев представи пред британския заместник-министър Националната програма за саниране, която е приоритет на българското правителство и парламентарното мнозинство. От своя страна баронеса Верма изрази готовност Великобритания да ни предостави експертиза с успешни модели за устойчиво финансиране на програмите за енергийна ефективност.

 

Facebook коментари