fbpx Бум на българското биоземеделие | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Бум на българското биоземеделие

Събитието на „БиоМания 2011” в Сливен започва на 7.11 и включва провеждане на „Ден на Редките местни породи”, демонстрации как се произвежда сирене и кашкавал във фермата с дегустации, както и фотоизложба на редки местни породи и традиционни земеделски практики на фотографа Христина Етърска.
Като част от „БиоМания 2011” в понеделник в Стара Загора ще се състои и „Ден на агроекологията”. В парка „Пети октомври” в града ще бъде разположен Информационен щанд на „БиоМания 2011”, където ще бъдат раздавани информационни материали за биологичното земеделие в България.

Кампанията под логото „БиоМания 2011” за популяризиране на биологичното земеделие и „Биото” като начин на живот с организатор Министерство на земеделието и храните ще обхване целия месец октомври и включва поредица от събития в цялата страна. Гвоздеят на събитията е провеждането на празник на открито на 15 октомври в столичния „Парк Заимов”, където ще има изложение на различни български биопродукти, дегустации, игри и различни забавления. Специален гост на изложението ще бъде кулинарът Ути Бъчваров, който ще приготви избрани биорецепти. Ще има томбола, награди, забавления за деца, информационни материали и подаръци. В празника могат да участват свободно всички сертифицирани производители, преработватели и търговци на био продукти в България, които имат интерес.

Българското биоземеделие изживява своя бум – само за една година сертифицираните площи за биологично земеделие са се увеличили двойно – от 12’320 хектара в края на 2009 г. до 25’648 хектара в края на 2010 г. Тези площи вече са 0,5% от използваната земеделска площ в България.
Сертифицираните производители, преработватели и търговци на био продукти са се увеличили със 76% за една година. Тези данни нареждат България на челните места в Европейския съюз по темп на развитие на биологичното земеделие.
България е на първо място в света по производство на био розово масло и на четвърто място в ЕС по брой на сертифицирани пчелни семейства. 15% от произведения в България пчелен мед е био. Над 90% от всички български био продукти се изнасят в ЕС, САЩ, Канада и Япония.