fbpx Четири мерки в подкрепа на родното животновъдство | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Четири мерки в подкрепа на родното животновъдство

Четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините предлага земеделският министър Мирослав Найденов. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото. Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях. Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите. Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Според министъра правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява, цените за потребителите пък не се понижават. През тази година помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов е обявил, че ще разпореди на Националната агенция по приходите (НАП), ДАНС да работят по отношение на финансови потоци, плащане на данъци и каква част от производството е в сивия сектор. Те ще ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти.

Животновъдите със сигурност са на загуба, подобно е положението и при българските преработватели, каза министърът. По думите му – представители на големите търговските вериги също заявили, че работят на загуба. Производството на основните хранителни продукти като млечни и месни е обект и на националната ни сигурност, обясни министърът. Ако допуснем катаклизъм, например мащабно заболяване, което наложи да се затворят границите, и ние нямаме българско производство, какво правим тогава, попита министърът.
Министърът каза, че е поставен въпросът защо продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са задръстени с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. Това положение не може да продължи по подобен начин, допълни той. По думите му – факт е, че по веригата има изкривяване.
Председателят на Националния съюз на говедовъдите Панайот Тодоров обясни, че животните в говедовъдните ферми са намалели от 360 000 на 250 000. Тяхното намаляване е свързано с националната сигурност, подчерта той. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев коментира, че търговските вериги натискат за по-ниски цени преработвателите, а те от своя страна животновъдите. Търговските вериги в България са в жестока конкуренция и постоянно увеличават обектите си и няма как да работят на загуба, обясни той. Докато в същото време наистина фалират животновъди и преработватели.
Председателят на Сдружението за модерна търговия Димитър Спасов, който е и представител на голяма търговска верига обясни, че магазините не натискат никой. Веригите водят търговски преговори.