fbpx Четвърти национален ден на природните паркове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Четвърти национален ден на природните паркове

Международната природозащитна организация WWF организира за четвърти път кампания за почистване, подобряване и обновяване на инфраструктурата и маркировката на маршрутите и местата за отдих в 11-те природни парка в България. На 14 май 2010 г. (събота) се очаква хиляди доброволци и приятели да се включат в Националния ден на природните паркове.
Природните паркове Витоша, Рилски манастир, Златни пясъци, Врачански Балкан, Русенски Лом, Странджа, Шуменско плато, Българка (край Габрово), Сините камъни (край Сливен), Персина (край Белене) и Беласица са най-посещаваните защитени природни територии в България и посрещат над 10 милиона души всяка година. За съжаление някои недобросъвестни посетители оставят отпадъци след себе си, разрушават местата за отдих и туристическата маркировка.
На най-посещаваните места във всеки от природните паркове в България ще бъда поставени и информационни табели. Те обясняват, че природните паркове са защитена дива природа, затова целенасочено не разполагат със система за организирано събиране на отпадъците и посетителите трябва да отнасят обратно със себе си всичко, което са донесли.