fbpx Choose Training - видеоинсталация във Варна | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Choose Training - видеоинсталация във Варна

Проект VIDEOCAVE с куратор Мария Василева е дело на Калин Серапионов (р. 1967) и специфичен дял от съвременното изкуство, комуникиращ с конкретната среда. Тя е създадена специално за пространството на Contemporary Space във Варна и е съобразена с неговите архитектурни характеристики и излъчване.

Авторът заимства заглавието от високотехнологичните фитнес уреди, които предоставят възможност за избор на програма. На почти роботизираното всекидневие на съвременния човек, което се състои от правенето на непрекъснати избори, художникът предоставя нови възможности – за вглеждане в света, който преминава покрай нас и често остава незабелязан.

Инсталацията се състои от три синхронизирани прожекции. Всички те използват реални кадри, заснети по улиците на големия град. Светещи цветни реклами се редуват със статични кадри на застинали сгради. Хаосът от елементи, светлини и контрасти постепенно се подрежда и оформя един общ тотален образ. Сред него се промъкват кадри от традиционни за днешния ден начини на забавление и прекарване на свободното време, които подсилват усещането за клиширания начин на живот.

Звукът е специално създаден от Ангел Симитчиев, за да подчертае изкуствеността на средата, но и за да създаде общ ритъм, в който тези толкова различни изображения могат да заживеят заедно.

Професионалните интереси на художника днес се отдалечават от популярния документалистки подход и се насочват към създаване на мощна и силно въздействаща визия, която едновременно използва достиженията на съвременната реклама, но и се отнася критично към клишетата, които тя създава.