fbpx Циркови артисти ще играят театър по улиците на София | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Циркови артисти ще играят театър по улиците на София

От 24 май до 4 юни 2016 г. в София ще се проведе първият по рода си у нас малък–голям фестивал Mini Art Fest, който ще изпълва града със забавления, приятни преживявания и гледки, като представя над 10 международни циркови артисти от България, Гърция, Сърбия, Франция, Испания, от далечните – Чили, Уругвай, Индия и Япония.

Техните изпълнения могат да се видят на различни места в града като градинката „Кристал”, бул. „Витоша”, Борисовата градина, както на сцената за съвременен танц и пърформанс ДНК в НДК, в кино „Влайкова” и :PM Club и Club Terminal 1. Артистите ще посетят Sofia Ring Moll, ще отпътуват до Банкя и ще се повозят заедно с пътниците в някои от автобусите на градския транспорт. Изпълненията им са разнообразни и включват цялата граматика на съвременния цирк: акробатика, жонглиране, каране на колело с една гума, ходене по въже, клоунади, стойки на ръце, огъвания на тялото, клоуни, импровизации, както и един от най-известните и трудни номера – колелото на Сир, в изпълнение на Марко Превитера.

Зрителите ще видят какво значи уличен театър, как могат да се преобръщат ежедневните клишета, колко забавни са фантастичните истории, защо е важно да се смеем и истински да участваме, както и невероятните умения, координация и възможности на човешките тела. Изпълненията им са едновременно тъжни и смешни, фантастични и земни, комични, себеразкриващи и себераздаващи, включват игри с публиката, представляват шедьоври на баланса, хумора и манипулацията на обекти.

Съвременният цирк е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената, по-динамичната им работа сред хората, разнообразието от концепции. Той се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства, като при изпълненията водеща е идеята. Този вид изкуство използва много елементи от езика на театъра, от популярната култура, от уличните артисти, градския фолклор, музиката и танца. В рамките на Мини арт фест 6 има възможност съвсем непосредствено да научите за всичко това в Специалната работилница по съвременен цирк на Симоне Романо на 25 май в ДНК и на 4 юни в пространството за модерен цирк в Люлин 4.

На 30 май в кино „Влайкова” очаквайте 90-минутен спектакъл, направен специално за фестивала, с участието на всички артисти, след което ще бъде връчена и наградата на фестивала „Златна мравка” за най-добро цирково изпълнение от председателите на журито на Мини арт фест тази година – Стефан и Алин Плачкови.