fbpx Citroen C2 малък, безопасен и реактивен | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Citroen C2 малък, безопасен и реактивен

При вечното гонене на бизнес дела и срещи предпочитани остават маневрените мъници, които по отношение на комфорта и обзавеждането си не отсъпват изобщо на по-големите си събратя. Производителите от Citroen се стараят непрекъснато да изненадват приятно динамичния, градски човек и да бъдат изцяло в негова полза.

 

Практичен близнак за всички и всичко

За това, че френският производител мисли за всички и всичко, говори фактът, че наскоро след световната премиера на Citroen C2 на изложението във Франкфурт се появи и негова лекотоварна версия със същите динамични характеристики и сходно пътно поведение. Голямото му предимство е, че той е идеалният вариант за търговски пътници и хора, чийто бизнес е свързан с много движение. Серийно автомобилът е с плосък под и средновисока преграда за багажа. Като опция за него може да бъде поръчана и решетка към товарното помещение. Полезният обем на товарното пространство е 539 л под покривалото за багаж и 840 л на цялото товарно пространство до тавана, което го прави незаменим помощник в бизнеса. Практичният близнак се предлага с два двигателя - бензинов 1,1-литров (61 к.с.) и дизелов 1.4 Hdi (70 к.с.).

След бурния успех, пожънат от малкия C3, французите направиха поредния си жест към своите почитатели в лицето на още по-малкия и по-компактен C2, изграден на същата платформа, но придобил различен изглед. Този моделът остава верен помощник на всеки бизнесмен (независимо от пола) във вечната му надпревара с времето и разстоянията. Заобленият дизайн на преднцата дословно преповтаря видяното при C3. Най-характерната част от образа на модела е формата на страничните стъкла. С начупената си линия те, сякаш отрязват автомобила. Но производителите са развихрили въображението си по отношение на задницата. Ъгловатите светлини говорят за динамичния характер на C2. Това усещане се засилва при спортната версия VTR, предлаган с елегантен заден спойлер.
Предимството да си малък
Рекламното лого на модела "Градски дух в спортно тяло" изчерпва всичко, за което една жена, а и немалко мъже могат да мечтаят. На първо място са малките габарити, благодарение на които той с лекота се промушва и в най-задръстените градски улици и дори може да се паркира напреко на останалите коли. Моделът е с 200 мм по-къс от по-големия си събрат C3. Но при дължина едва 3660 мм, базата му е смалена само със 150 мм. Въпреки скромните си размери - широчина 1660 мм и височина 1474 мм, нароченият за наследник на Saxo - Citroen C2 -
с лекота побира четирима души, като влизането в този автомобил с 3 врати не е придружено с обичайната гимнастика за цялото тяло. Шофьорската седалка се премества леко само с едно движение. Двете отделни задни седалки могат да бъдат сгънати и така да се преустрои вътрешното пространство. По този начин багажният обем има възможността да нарасне от 193 л на 879 л, което е много сериозен показател за автомобил от субкомпактния клас. За удобство вратата на багажника е разделена на две, така че при липса на място може да се отвори само стъклото, както е при
голяма част от всъдеходите.
Приветлив интериор и щедро обзавеждане
Въпреки миниатюрните си размери моделът е щедро обзаведен, почти като автомобил от висок клас. Електроусилвател на волана с променливо усилие, климат-контрол, парктроник, круиз-контрол - това е само малка част от удобствата, които ползват притежателките на мъника. Позицията на страничните огледала се регулира от джойстик, разположен вляво от волана. Своеобразен ограничител на скоростта, включен в базовото обзавеждане на модела, се активира само с натискането на едно копче. Неговата функция е да обуздае по-темпераментните шофьори, включвайки дразнещ звуков сигнал, когато скоростта надвиши 120 км/ч. Арматурното табло също наподобява това на "по-големия брат" - тъмна пластмаса, дъгообразен оборотомер. Централната конзола е лишена от всякакви изненади, запазвайки логичната подредба на приборите. Компютър информира разсеяните шофьори за изразходваното гориво и нивото на резервоара. Особен чар и уют придават някои прозрачни декорации или оцветяването на дръжката на лоста за предавките в синьо или зелено в зависимост от вида на предавателната кутия.


Когато "малкото" е сигурно
На последните краш-тестове, провеждани от организацията EURO NCAP, Citroen C2 съвсем заслужено спечели четири от пет възможни звезди по отношение на безопасността. На практика за нея се грижат общо шест предни и странични въздушни възглавници. В нейна полза полагат усилия и включените в стандартното обзавеждане ABS,
Тraction control и ESP.
Двигателите,
с които се предлага мъникът, са изцяло заимствани от гамата на модела C3. Бензиновите са общо три на брой. Най-малкият е с работен обем 1124 куб. см и с максимална мощност 60 к.с. 1,4-литровият силов агрегат е впрегнал 73 к.с. Най-голям е добре познатият 1,6-литров двигател с наистина впечатляващата за подобни миниатюрни размери на каросерията и ниска собствена маса (под 1 т) и максимална мощност 110 к.с. Дизеловите агрегати са два, с почти еднакъв работен обем. По-интересен е 1.4 HDi с впръскване на горивото по системата Common Rail. Той постига максималната си мощност 70 к.с. при 4000 об./мин. Икономичността е отличителна черта на този силов агрегат. При смесен режим на движение за изминати 100 км неговият разход няма да надвиши 4,1 л. Другият дизелов мотор е с работен обем 1360 куб. см и се съчетава с предавателна кутия Sensodrive и с по-спортното обзавеждане VTR.

Защо да изберем C2

Малките габарити и ниската собствена маса го правят особено практичен в градски условия
Твърдо окачване, напълно подходящо за нашите недотам хубави пътища
Добра управляемост и икономични двигатели
Салонът и багажното отделение могат да се трансформират в различни конфигурации
Практично разделена на две врата на багажника