fbpx Да хванем греблата - каяк приключението | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Да хванем греблата - каяк приключението

 

Едва ли има пътешественик, който да не е любител на природата, слънцето, чистите морски води и забавленията. През последните години тази „порода“ хора преоткри приключенията с каяк като начин за отдих и разнообразие. Не става дума за популярните спортни лодки, а за туристически каяци. Пътешествия, по време на които ще стигнете до места, които не сте подозирали, че съществуват, девствени мистични райони, ще видите невероятни гледки, ще уловите с фотоапаратите редки представители на дивата природа, ще споделите усещанията с приятели. Гмуркане в кристалните води или медитация на фона на вълните и изгрева, са част от изживяването. Каякингът е философия на усещанията, която може да бъде разбрана само с практика.

 

 
 

Каякът е лека лодка, задвижвана от гребец/и (един, двама или трима). Датира от хилядолетия, като плавателното средство на ловците от северните морета. Каяците са еволюирали до много разновидности: туристически, океански, за бързи води, за сърфиране, спортни и т.н. В ледените води на родината си те още са “лодките на мъжа“, но в световен мащаб се налагат като перо на водния туризъм. Каякът отдавна е превзет и от жените, а заедно с тях е завладял и топлите води. Колосите на този вид туризъм са Северна Америка, Великобритания и Западна Европа. През последните години към най-желаните дестинации се причисляват и Балканите, и в частност Гърция и България. Затворени заливи, изобилие от острови, пещери, кристални води и сини лагуни, съчетани с мек климат, спокойствие и добро обслужване са превърнали гръцкото крайбрежие в рай за любителите на морския каяк. България пък притежава чудни планински водоеми, уникална природа, спокойни реки, вливащи се в Черно море. Не на последно място у нас има отлична школа от инструктори и треньори.

 

Усвояването на основните техники за гребане с каяк е лесно, интуитивно и не изисква особени умения. Надграждането върви успоредно с удоволствието от изживяванията. Въпреки това, е препоръчително приключенията да са в група, с инструктор по планиран и проучен маршрут. Гидовете познават теченията, ветровете и разполагат с необходимите знания и екипировка за вашата безопасност. Сигурността не бива да се подценява в нито един момент! Задължителни са спасителна жилетка, запаси с вода, шапка, крем против изгаряне и т.н. Най-важната съставка обаче за перфектната каяк ваканция е точната компания.
Веднъж усетил удоволствието от каякинга, човек няма търпение да планира следващото си приключение. Организираните пътешествия са едно-дву-тридневни или ваканционни за 6-9 дни. Повечето българи избират за каяк ваканция гръцкото крайбрежие, а за уикендите родното море и язовири. Клубът, организиращ такива пътешествия осигурява каяк екипировка, тестове, транспорт, настаняване, а гидовете добере познават спецификата на маршрута, интересните места, грижат се за сигурността и доброто настроение.Каякинг в Гърция

Интересни места за гребане има на п-в Ситония, Северните Споради, о-в Амулиани. Най-предпочитани обаче са островите на Йонийско море: Лефкада, Закинтос и Кефалония. Те притежават всички дадености за идеалното приключение. Там лятото започва от края на април и завършва през октомври. Природните пейзажи се редуват един след друг. Островите са за ценителите на красотите, спокойствието, хармонията и романтиката. Лефкада се слави с някои от най-добрите плажове в Европа. Нюансите на водата варират от светло синьо до тюркоазено и мастилено. Недалеч са пръснати по-малките острови: Итака, изпъстреният с пещери Менганиси и „тузарският“ Скорпиос. Когато акостираш с каяка из девствените им заливи, се чувстваш като откривател. На моменти само неделният звън на камбаните от някоя църква напомня, че времето не е спряло. Привечер, обаянието на залеза се допълва с аромат на печена риба. Подобна е идиличната красота и на Закинтос. Венецианците са го нарекли "Цвете на изтока". Известен е като убежище на редките костенурки Caretta Сaretta. Само по вода (респ. с каяк) може да се достигне до „Сините пещери“ и емблематичния плаж Навагио. Освен с екзотичната си красота, той е популярен с останките от разбилия се там кораб. Град Закинтос е построен амфитеатрално на хълма Бохали. Има няколко интересни музея, но си заслужава да бъде усетен и нощния живот.

Дестинации в България

Уникалната природа и магията на родопските язовири „Студен Кладенец“ и „Ивайловград“ привличат каяк туристи през пролетните и летни месеци. Каякингът там се съчетава с разглеждане на културно-историческите паметници (Прерперикон, Моняк, Армира и т.н.).
Черно море, южно от Созопол и природен парк „Странджа“ са едни от най-красивите и мистични места. Природата въздейства по специфичен начин. Гребането покрай дантелата от скални образования и малки плажчета морска ивица e огромно удоволствие. Заобикалянето на Маслен нос и навлизането по река Велека са предизвикателство. Красотата от надвесилите се над главите върби е гарнирана с изобилие от птици, костенурки и водни лилии. Не е за подценяване фактът, че наоколо е чисто и незастроено. Намиращите се наблизо Силистар и Синеморец предоставят условия за сърфиране по вълните за по-напредналите.


Плюсовете на каяк приключенията

1. С каяк може да стигнете до уникални места, до които няма достъп по суша.

2. Незаменим активен отдих, извън големия град.
3. Начин да замените скучното лежане по плажа.
5. Перфектният семеен излет. Синхронът между двамата в каяка е критерии за разбирателство в живота.
6. Удачен за риболов или фото лов на птици, делфини, диви животни, природа.
7. Гребането в група е предпоставка за игри, пикник, приятелства и споделяне на хубави мигове и положителна енергия.
8. Каякингът натоварва пропорционално цялото тяло. Той е отличен за сваляне на килограми.
9. Тиймбилдингът с каяк ефективно сплотява и разтоварва колегите.
10. Приключенията с каяк остават спомени за цял живот.