fbpx Daikin празнува 100 години | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Daikin празнува 100 години

Историята на Daikin води началото си от 1924 г., когато младият японски инженер Акира Ямада основава в Осака предприятие за производство на авиационни радиатори с екип от 15 души. Днес, 100 години по-късно, Daikin предоставя решения за бъдещето в отоплението, охлаждането, вентилацията, пречистването на въздуха и замразяването в 173 страни по целия свят и с професионални екипи от над 96 хил. служители. 

Инж. Акира Ямада полага основата за възхода на глобалната марка до водеща група от компании в ОВК индустрията през 1924 г. В Япония флуоровъглеродният газ е произведен за първи път през 1935 г. Успех, който решаващо благоприятства амбициите на Daikin като лидер в производството на климатици и единствената компания в света, която разработва и произвежда както климатици, така и хладилни агенти. През 1936 г. проучването на флуоровъглеродните хладилни агенти води до появата на първия климатизиран влак за японската електрическа железница Нанкай. Само две години по-късно, през 1938 г., е доставена първата японска хладилна система, използваща флуоровъглеродни хладилни агенти (фреон). 

В жилищния сектор Daikin революционизира индустрията още през 1951 г. с представянето на "Mifujirator", първия климатик в едно тяло.

Японският гигант стъпва в България през 1992 г. Днес, повече от 30 години по-късно, Daikin работи с повече от 400 партньора в цялата страна. Партньорската мрежа Home Comfort Expert, специализирана в климатизация за дома, включва повече от 70 шоурума и офиса в страната.