fbpx Децата на Монтана се учиха да събират разделно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Децата на Монтана се учиха да събират разделно

Близо 200 деца от детски градини „Щастливо детство“, „Незабравка“, „Изгрев“ и „Калина“ в Монтана се стекоха днес на площад „Жеравица“, за да се запознаят с веселите герои на забавното образователно куклено шоу “Приказки за юначета с празни тумбачета” Хартояд, Пластоядка и Стъклояд. Вече пета година те гостуват на българските деца в различни части на страната по инициативата на „Екопак България“ „Нахрани ме, ям разделно“. Над 8550 деца в страната вече са заразени от идеята за разделно събиране на отпадъци от опаковки, към която приобщават и семействата си.

По забавен интерактивен начин „Театър на приказката – София“ запознава децата с необходимостта да сортират отпадъците, да ги изхвърлят разделно, за да могат те да бъдат рециклирани. „Така се грижим за живота на дърветата, за чистотата на реките, моретата и океаните. А, ако изхвърляме всичко заедно, земята ще стане едно огромно сметище“, разказва възбудена малката Карина Петрова (6 г.) след празника на площада в Монтана.

„Екопак България“, най-голямата организация за управление на отпадъци у нас е възприела за своя мисия да възпитава у децата от 4 до 8 г. в цялата страна отговорно отношение към природата. Онези деца, които са се запознали вече с приятелите от парка Хартояд, Пластоядка и Стъклояд, си спомнят усмихнатите им физиономии при всяко изхвърляне на отпадък и търсят разноцветните контейнери.

По време на кукленото шоу децата се научават кой отпадък в кой цветен контейнер се изхвърля.  Най-активните участваха в състезание по сортиране на отпадъци. Всички танцуваха заедно с героите на приказката. След кукления театър всички получиха комикс книжка за оцветяване с персонажите от пиесата и магнити с усмихнатите физиономии на Хартояд, Пластоядка и Стъклояд.