fbpx Пазарът на имоти ще се активизира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на имоти ще се активизира

С около 10% ще се повиши активността на пазара на жилища през 2014 г., а ценовите нива ще варират в зависимост от качествата на конкретния имот, според прогнозата на АДРЕС. Основен двигател на пазара ще бъдат хората със стабилни доходи и спестени пари в брой. Спадът на цените е вече в миналото – възможно е някои типове имоти да поевтинеят с няколко процента, но жилищата в търсените квартали ще повишат цените си.

На пазара вече се усеща недостиг на имоти, а новото строителство е дефицитна стока. По данни на агенцията налице са сгради в етап на строеж, в които са продадени около 60%-70% от апартаментите. Има интерес за покупка дори на фаза разрешително за строеж от утвърдени строители и на търсени локации. Според очакванията на компанията догодина ще станем свидетели на изграждане на немалко нови жилищни проекти в комуникативни райони. Тези нови, качествени имоти ще отговарят в по-пълна степен на очакванията на купувачите и допълнително ще активизират пазара.

Пазарът на наеми, който също бе подвластен на разминавания в очакванията на наемодатели и наематели, също ще се активизира. Ще се появят по-качествени оферти, а средните цени ще останат без промени – около 500 лева ще струва месечно апартамент с квадратура около 60-70 кв.м на комуникативна локация.