fbpx Половината от столчета за деца в автомобилите са монтирани погрешно | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Половината от столчета за деца в автомобилите са монтирани погрешно

Водеща снимка
Да

Половината от столчета за деца в автомобилите са монтирани погрешно

Множество проучвания в различни държави показват, че повече от половината столчета за кола са частично или изцяло неправилно монтирани в автомобилите. В случай на инцидент това означава, че системите за безопасност няма да сработят максимално и животът, и здравето на детето са застрашени. Данните се потвърждават и от статистиката на пътнотранспортния травматизъм в България – повечето деца, пострадали тежко при пътен инцидент, са били пътници в автомобил.

У нас всеки десети родител признава, че се е случвало детето му да пътува необезопасено в автомобила (в скута на възрастен или седнало само на седалката). Това са данни от проведено национално допитване в страната ни. Сред основните акценти на обучението бе, че няма оправдание за такова поведение и с него пряко се застрашава здравето на детето, защото никой никога не знае кога ще попадне в инцидент. Изследвания дори показват, че е най-вероятно да попаднете в инцидент в рамките на 40 км от дома си. Оправдания „само за малко“ или „отивам до магазина“ не са причина да рискувате живота на детето си.

Столче с монтаж обратно на движението е 5 пъти по-безопасно от такова с монтаж по посока на движението. Затова и общата препоръка е децата да се возят максимално дълго в подобен стол, защото така и сигурността им е много по-голяма.