fbpx Продажби и сделки още на старта на Есенния панаир в Пловдив | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Продажби и сделки още на старта на Есенния панаир в Пловдив

С успешни преговори се похвалиха фирми, представящи се на изложбата „Машиностроене“ по време на Есенния панаир в Пловдив. Изделията, които предлагат, са базирани на високи технологии и това привлича интереса на предприемачи и специалисти, както се вижда в пълната палата 13. Усеща се, че бизнесът вече е по-обнадежден и се готви да инвестира в нови машини, коментира д-р Иван Соколов, председател на Съвета на директорите на Международен панаир Пловдив, който организира деловия форум.

Със силен старт тръгна и съпътстващата програма на ЕСЕН 2015.

Близо 40 бизнесмени събра срещата на Българо-руската търговско-промишлена палата. На нея бяха презентирани успешни смесени предприятия на фирми от двете държави и сектори с потенциал за осъществяване на съвместни проекти, проведоха се редица двустранни срещи.

Интересът към експозицията на Руската федерация също е голям, тъй като в нея се показват иновативни разработки на елитни университети, научни институти и компании. Акценти са зеленият бизнес, автоматизацията в промишлеността, софтуерните продукти.

Сред официалните чуждестранни участия най-мащабно е представянето на Република Беларус. Според нейния посланик у нас Владимир Воронкович страната става все по-привлекателна за инвестиции заради членството си в Евразийския икономически съюз. През тази година български фирми са вложили 12 милиона долара, с 20% повече от миналата, посочи Владимир Воронкович. Той определи като „много позитивна“ динамиката в търговските отношения между двете държави. 107 млн. долара е бил стокообменът през 2014 г., с една трета над нивото от предишната година, а през първите седем месеца на тази година е нараснал с още 26%.

Тази тенденция обяснява и вниманието на българските делови среди към националната експозиция на Беларус на Международния технически панаир. Тя включва научно-технически разработки, постижения в транспортното машиностроене, енергетиката, електротехниката, химическата промишленост, експортния и инвестиционния потенциал на страната. Общо 23 организации и фирми участват в изложението, а още в първия ден беше подписан меморандум за сътрудничество между търговско-промишлените палати на България и Беларус.