fbpx Дигиталната трансформация променя бизнеса | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Дигиталната трансформация променя бизнеса

Дигиталната трансформация и въвеждането на дигитална стратегия директно променя начина, по който дадена компания оперира, взима решения и съответно променя нейния бизнес и потенциал за бъдещ успех и растеж. Това коментира Майкъл Кьогелер, генерален директор на Microsoft за район Multi-country Europe по време на среща с медии. В близкото минало на компаниите от Fortune 500 са им били необходими средно по 20 години, за да достигнат стойност над милиард щатски долара, докато днешните стартъпи могат да го направят за 3-4 години, а понякога дори и за по-малко. Същевременно, дигитализацията може да помогне на обществото и да подобри устойчивостта в опазването на околната среда, да създаде нови работни места и да направи живота на хората по-безопасен.

„Дигиталната трансформация е начин на мислене, подход към решаването на бизнес проблеми. В Microsoft вярваме, че всеки бизнес е готов за дигитално бъдеще. Днес промените се случват много бързо и технологиите стават достъпни за всички, което само по себе си променя целия свят. Дигиталната трансформация движи света, като размива границите между дигиталния и физическия свят (вземете за пример виртуалната реалност). Ако дадена компания смята, че няма да бъде част от тази промяна, тя няма да остане на пазара в следващите 5 години. Бизнесът трябва да се променя непрестанно и технологиите са факторът, който помага промяната да се случи по-бързо“, коментира Кьогелер по време на срещата.

Според Кьогелер, всяка успешна компания днес е технологична – не в основата на бизнеса си, предоставяйки ИТ решения, а по-скоро като се възползва от предимствата на технологиите и най-вече от облачните платформи. В близко бъдеще компаниите ще се фокусират повече върху по-доброто обслужване на клиенти, талантът и продуктивността (повече възможности за служителите), оптимизация на бизнеса и трансформацията на продукти и услуги.

Според скорошно изследване за дигиталната трансформация, проведено от професорите от Харвард Марко Йансити и Карим Лакхани, ясно се очертават разликите между бизнес лидерите в използване на корпоративни данни и компаниите, които са все още мудни по отношение на управлението на информацията, с която разполагат. Според Йансити и Лакхани вторите ще продължат да изостават и ще им бъде все по-трудно да наваксат пропуснатите ползи.

Проучването показва, че няма директна връзка между увеличаването на разходите за ИТ и покачването на приходите. Основна роля всъщност има стратегическото инвестиране в активи от данни за максимално въздействие върху бизнеса, както и въвеждането на технологии и управление на данни с цел оптимизиране на оперативната работа.

Като цяло, лидерите в управлението на данни отчитат с 4% повече нетни приходи и 18% по-голяма брутна печалба, средните приходи на служител възлизат на 507 хил. щатски долара спрямо 473 хил. при останалите компании. Същевременно, лидерите са отделили по-малко от 1% от приходите си, за да инвестират в ИТ решения.