fbpx Западните Балкани могат заедно да се възползват от огромния си потенциал | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Западните Балкани могат заедно да се възползват от огромния си потенциал

Конференция на тема „Инвестиционен потенциал на Западните Балкани“, организирана от БФБЛ и Българското председателство на Съвета на ЕС, се проведе в НДК по-рано днес. Единствената бизнес дискусия сред съпътстващите събития на срещата на върха между ЕС и държавите в региона имаше за цел да очертае възможностите за развитие и привличане на партньори, както и да насърчи регионалното икономическо сътрудничество като част от европейската интеграция на Западните Балкани и основен двигател на техния напредък. В дискусията участваха лидери от публичния сектор от България и региона, както и над 100 представители на над 40 местни и международни компании.

„Западните Балкани се нуждаят от мир, стабилност и икономическо развитие, за дапостигнат просперитет. Всички инвестиции, направени днес, са инвестиции в по-доброто бъдеще на целия регион“, заяви председателят на Управителния съвет на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира при откриването на дискусията. „България е пример какво може да се постигне за 12 години по пътя на конкурентност, развитие и растеж, като ИКТ индустрията със своя принос към БВП е само един от примерите за устойчив успех“, добави той.

„ЕС е основният инвеститор на Западните Балкани и главен източник на преки чуждестранни инвестиции“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов. „За
инвеститорите е важно да имат достъп до тези пазари, но и да им се гарантира предвидимост на средата и върховенство на закона“, допълни министърът.
„Вярвам, че европейската перспектива на страните от Западните Балкани ще стане необратим процес и се надявам заедно да отключим потенциала им“, подчерта министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова. „Сега е времето да се обединим въпреки различията, за да се възползваме от възможността, която имаме. Днес трябва да намерим онова, което ни събира“, каза министърът.

Сред основните акценти на дискусията бяха икономическата интеграция на Западните Балкани, инвестициите в сектора на иновациите и ИКТ, развитието на човешкия потенциал. Представителите на бизнеса призоваха към общ подход в привличането на чуждестранниинвестиции и последователност на инициативите от страна на институциите.